Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar Europees kwaliteitskader VVE

Elf universiteiten in Europa zijn bezig om een Europees kwaliteitskader voor voorschoolse voorzieningen te ontwikkelen (voor 0-6 jaar). De onderzoekers willen allereerst van kinderopvangprofessionals, beleidsmakers en ouders weten wat hun wensen, ideeën en ervaringen zijn over opvang en onderwijs van jonge kinderen. Hiervoor kan een enquête worden ingevuld.
<p>Het uiteindelijke doel van het CARE-project is om te komen tot één Europees kwaliteitskader voor voorschoolse voorzieningen. In Nederland is dit nu nog versnipperd.</p>
Het uiteindelijke doel van het CARE-project is om te komen tot één Europees kwaliteitskader voor voorschoolse voorzieningen. In Nederland is dit nu nog versnipperd. - Foto: ANP

BOinK meldt dit op haar website. De Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang roept ouders op om de enquête ook in te vullen. Op die manier kunnen zij een bijdrage leveren om de opvang en het onderwijs van peuters en kleuters in Europa te verbeteren. De enquête richt zich verder op beleidsmakers, pedagogisch medewerkers, gastouders, managers, leerkrachten en pedagogen uit de kinderopvangbranche.

Versnipperd aanbod

Namens Nederland is de Universiteit Utrecht bij het CARE project betrokken. De studie wordt verder uitgevoerd in Engeland, Duitsland, Griekenland, Italië, Noorwegen, Polen en Portugal. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie. Allereerst wordt er kennis verzameld over opvang en onderwijs voor peuters en kleuters. Het uiteindelijke doel is om te komen tot één Europees kwaliteitskader voor voorschoolse voorzieningen. In Nederland is dit nu nog versnipperd in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouderopvang en onderwijs in groep 1 en 2.

Enquête invullen

Het doel van deze eerste enquête is om de perspectieven van degenen die betrokken zijn bij opvang en onderwijs voor jonge kinderen te begrijpen. Volgens de onderzoekers heeft het zin om de enquête in te vullen. De gegeven meningen worden namelijk meegenomen in het verbeteren van de voorzieningen voor opvang en onderwijs in Europa. Het invullen van de online enquête duurt ongeveer 25-30 minuten.

Naar de enquête >>

Geen land biedt kinderen zo’n versnipperde opvoedomgeving als ons land. Nederlandse kinderen komen, meer dan hun leeftijdgenoten in andere Europese landen, in aanraking met verschillende opvoeders. Dit blijkt uit een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.