Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar effect taal- en interactietrainingen

Marianne Velsink
Minister Asscher van Sociale Zaken gaat dit najaar een onafhankelijk onderzoek uit laten voeren naar de effecten van de taal- en interactietrainingen voor pedagogisch medewerkers. Dit antwoordt hij op Kamervragen van SP-Kamerlid Tjitske Siderius.
Onderzoek taal en interactie.jpg
In 2015 maakten ruim 3500 pm'ers gebruik van de subsidie voor taal- en interactietraining. - Foto: blickwinkel/M / dpa

In december 2014 is de tijdelijke subsidieregeling ‘Taal- en interactievaardigheden kinderopvang’ van start gegaan, een meerjarig trainingstraject voor het bevorderen van de taal- en interactievaardigheden van pm’ers. Daaruit zijn twee trainingen goedgekeurd: Oog voor Interactie (NJi) en Tink (Sardes). Uit een evaluatie van Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) over het eerste jaar (2015) bleek dat er voor ruim 3500 pm’ers ,ruim 400 interne trainers en bijna 160 externe trainers subsidie is verstrekt.

Welke feiten kwamen er nog meer naar boven bij de evaluatie van de taal- en interactietrainingen in 2015? Lees meer

Waardering pm’ers

Minister Asscher verwijst in de beantwoording van de vragen van Siderius naar deze tussentijdse monitoring van BKK. Hoewel het gebruik van de regeling wel is gemonitord, is er nog niks bekend van het effect. ‘Het verslag geeft wel aan dat de pedagogisch medewerkers qua inhoud van de trainingsprogramma’s de gevraagde actieve participatie en de goede aansluiting bij de praktijk waarderen. De interne trainers waarderen de opzet en inhoud van de train-de-trainers-training’, schrijft Asscher .

Aanbevelingen trainers

Om te beoordelen of de subsidieregeling zin heeft, start dit najaar een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de taal- en interactietrainingen. De offerteaanvraag wordt momenteel uitgewerkt, meldt Asscher. Hij denkt dat het onderzoek aanbevelingen kan opleveren voor de trainingsaanbieders, het ministerie van SZW en andere betrokken organisaties. In het voorjaar van 2017 worden de uitkomsten van dit onderzoek verwacht.

Bekijk hier de Kamervragen en -antwoorden over de taal- en interactietrainingen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.