Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: Kosten herinspectie voor ondernemer

herinspectie

Minister Kamp van Sociale Zaken gaat onderzoeken of het efficiënt is om de ondernemer zelf op te laten draaien voor de kosten van herinspectie na een geconstateerde overtreding. In 2010 vonden er bij kinderdagverblijven in totaal 611 herhaalinspecties plaats. Bij bso’s lag dit aantal hoger: 833 herinspecties in 2010. Hoeveel geld met herinspecties gemoeid is, is niet precies bekend.

Hogere boetes
Het idee om kinderopvangondernemers die herhaaldelijk in de fout gaan extra te boeten komt van VVD Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam die hierover Kamervragen stelde. Kamp geeft aan dat er nog altijd teveel tekortkomingen worden geconstateerd in de kinderopvang. In de Kwaliteitsagenda Kinderopvang staan daarom plannen om ondernemers die de regels niet naleven strenger aan te pakken. Kamp wil kijken of hogere boetes voor organisaties die herhaaldelijk de wet niet naleven kunnen helpen. Nu kan een boete maximaal 45.000 euro bedragen. Dit zal dan ook onderdeel uit gaan maken van een algemeen onderzoek naar de effectiviteit van gemeentelijk handhavingsbeleid waar de minister mee bezig is.

Kosten inspectie
Het Rijk stort sinds 2012 jaarlijks in totaal 29,4 miljoen euro in het gemeentefonds voor toezicht op de kinderopvang. De kosten voor een reguliere inspectie in kindercentra liggen tussen de 400 en 2000 euro. De kosten voor een reguliere inspectie van gastoudervoorzieningen zijn ongeveer 250 euro. De kosten van een (her)inspectie zijn afhankelijk van de aard van het bezoek, het aantal uren dat een inspectie kost en de financieringsafspraken die hierover tussen gemeenten en GGD’en zijn gemaakt. Dit verschilt dus aanzienlijk.

Download hier de Kamervragen en -antwoorden over herinspectie in de kinderopvang >>

Bron: Rijksoverheid.nl
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.