Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: ‘Medewerker kinderopvang loopt geen groter risico op corona’

Kinderopvangprofessionals lopen geen groter risico op COVID-19 als het kinderdagverblijf openblijft tijdens de coronapandemie, stellen onderzoekers van de Amerikaanse Yale University. Zij deden midden in de coronacrisis grootschalig onderzoek onder 57.000 kinderopvangmedewerkers.
kinderopvang
AdobeStock

Het is het eerste grootschalige onderzoek naar kinderopvangmedewerkers en COVID-19 dat Yale publiceert. De onderzoekers wilden weten of kinderopvangprofessionals die met baby’s en peuters werken meer risico lopen op besmetting met het coronavirus wanneer de kinderopvang openblijft tijdens de pandemie. Het onderzoek onder 57.000 Amerikaanse kinderopvangmedewerkers werd gehouden in mei en juni 2020.

Geen verschil

De medewerkers werden in die periode gevraagd om door te geven of ze wel of niet besmet waren met COVID-19. Er was geen verschil in het aantal besmettingen tussen werknemers die wel bleven werken op de kinderopvang en werknemers die thuisbleven.

Ofwel: kinderopvangmedewerkers lopen géén groter risico om besmet te raken met COVID-19 als de kinderopvang openblijft en er ‘sterke preventieve maatregelen’ worden gehanteerd, stellen de onderzoekers. Zij lopen zelfs evenveel risico op besmetting als collega’s die thuiszitten omdat hun kinderopvang vanwege bijvoorbeeld corona wel gesloten is.

Preventie

90 procent van de deelnemers gaf aan dat de handen vaak werden gewassen en oppervlakten werden gedesinfecteerd. Ook werden er symptoomcontroles gehouden, was er waar het kon fysieke afstand van kinderen en bleven kinderen in vaste, kleine groepen, die niet met elkaar in aanraking kwamen.

‘Waakzaamheidsmoeheid’ ligt op de loer

De onderzoekers benadrukken dat deze preventiemaatregelen cruciaal zijn, en dat ‘waakzaamheidsmoeheid’ op de loer ligt: de neiging om in de loop van de tijd minder voorzichtig te worden met hygiëne- en andere maatregelen om besmetting met COVID-19 te voorkomen. Het onderzoeksteam waarschuwt dat hun bevindingen niet van toepassing zijn op medewerkers van bijvoorbeeld scholen. Daar zijn vaak meer mensen in een gebouw, en oudere kinderen en docenten verplaatsen zich meer door het gebouw.

‘Geen verhoogd risico’

Hoofdonderzoeker Walter Gilliam: ‘Deze studie vertelt ons dat zolang er ter plaatse sterke maatregelen zijn om infectie te voorkomen, het bieden van zorg aan jonge kinderen niet lijkt toe te voegen aan het risico van de medewerker om ziek te worden. Ons onderzoek biedt solide bewijs dat het onder deze omstandigheden mogelijk is om kinderopvang open te houden zonder het personeel in gevaar te brengen.’

De Yale-onderzoekers zullen hun bevindingen in januari publiceren in Pediatrics, het tijdschrift van de Amerikaanse vereniging van kinderartsen.

Bekijk het onderzoek ‘COVID-19 Risk among Child Care Providers’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.