Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek FNV: ‘Werkdruk voor bijna iedereen te hoog’

Te weinig collega’s en te veel kinderen op een groep. Dat zijn volgens een meerderheid van de medewerkers in de kinderopvang de belangrijkste veroorzakers van werkdruk. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van de FNV Zorg en Welzijn Barometer 2021 Kinderopvang.
Deelnemers aan de FNV-staking op 14 september. Werkdruk was het belangrijkste thema. Foto Martijn Beekman

De enquête is inmiddels door 4000 medewerkers ingevuld, maar is nog niet afgesloten. Van deze eerste 4000 respondenten geeft 92 procent aan dat de werkdruk hoog of veel te hoog is. En dat komt volgens 72 procent vanwege het feit dat er te weinig collega’s aan het werk zijn. Ook stelt 7 op de 10 ondervraagden dat er te veel kinderen zijn voor het aantal beschikbare medewerkers.

FNV-bestuurder Debbie van Leiden noemt de resultaten van het onderzoek ‘best schrijnend’. ‘Dit is ook de reden waarom wij dit onderwerp tijdens de afgelopen cao-onderhandelingen zo hoog op de agenda hebben gezet en dat zullen we blijven doen.’

Administratieve druk

Opvallend is ook dat uit de voorlopige resultaten van de zorgbarometer blijkt dat de administratieve druk volgens twee derde van de werknemers te hoog is. Zij wijzen de toenemende papierwinkel aan als oorzaak van de werkdruk. En 61 procent meent dat het verrichten van niet-groepsgebonden werkzaamheden zoveel tijd kost dat het ten koste gaat van de primaire werkzaamheden.

Tot en met vrijdag 1 oktober kunnen werknemers in de kinderopvang de enquête invullen. Je hoeft geen lid te zijn van de FNV. Wie nog mee wil doen kan de barometer hier invullen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.