Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: 70 procent ouders ervaart stress bij sluiting kinderopvang

De eerste sluiting van de kinderopvang in het voorjaar van 2020 leverde (lichte) stress op bij 7 op de 10 ouders. 73 procent van de kinderen miste de kinderopvang, maar 36 procent was terughoudend in het eerste contact met de pm’ers op de eerste dag na de heropening. Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit Leiden.
Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Welke impact hadden de eerste corona-sluiting én heropening van de kinderopvang op ouders en kinderen? Dit is de hoofdvraag van het onderzoek naar de sluiting van de kinderopvang van 16 maart tot en met 11 mei 2020 (tijdens de intelligente lockdown), door de Universiteit Leiden.

Onderzoek

In het onderzoeksrapport ‘Terug naar de opvang: kinderopvang in tijden van corona’ schrijft het onderzoeksteam dat zij onderzoek deden naar in hoeverre:

– ouders stress in de zorg voor hun kind ervaarden tijdens de sluiting
– kinderen de kinderopvang misten tijdens de sluiting
– ouders bang waren dat het kind het coronavirus zou oplopen na de heropening (en de ouder of iemand anders vervolgens besmet zou raken)
– ouders negatieve gevoelens ervaarden rondom de heropening
– kinderen terughoudend waren in contact met pm’ers rondom de heropening – kinderen stress ervaarden rondom de heropening

Ook werd onderzocht welke maatregelen er werden getroffen op kinderdagverblijven rondom de breng- en haalmomenten om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen en wat de impact was van deze maatregelen op ouders en kinderen.

Conclusie

Het merendeel van de ouders werd door de sluiting voor uitdagingen gesteld in de zorg voor hun kind en het zette het combineren van zorgtaken en werk onder druk. Dat resulteerde in (lichte) stress bij 7 op de 10 ouders. Een kwart van de ouders was enigszins bang dat hun kind het coronavirus zou oplopen op het kdv en daardoor ziek zou worden, of dat zij zelf of iemand anders uit hun omgeving ziek zouden worden.

Kinderen missen opvang

Ouders rapporteerden ook over de ervaringen en gedragingen van hun kind. Zo blijkt dat bijna driekwart (73 procent) van de kinderen de opvang heeft gemist tijdens de sluiting. 6 op de 10 ouders (59 procent) gaf aan een (klein) verschil te zien in het gedrag van het kind tijdens het brengen naar en halen van het kinderdagverblijf rondom de heropening ten opzichte van de periode voorafgaand aan de sluiting.

Terughoudend in contact met pm’er

Ruim een derde (36 procent) van de kinderen was terughoudend in het eerste contact met de pm’ers op de eerste dag na de heropening. Over het algemeen lieten jongere kinderen meer terughoudendheid zien in het contact met de pm’ers dan oudere kinderen. Volgens hun ouders ervaarden ongeveer 2 op de 10 kinderen (22 procent) enige mate van stress in de eerste twee weken na de heropening van kinderdagverblijven.

Daarbij moet wel gezegd worden dat deze ervaringen alleen zijn rond de breng- en haalmomenten. ‘Informatie over hoe het de rest van de dag met het kind ging op het kdv zou een completer beeld geven van de ervaringen van het kind rondom de heropening van het kdv, maar dit is voor ouders moeilijk te beschrijven aangezien ze dit zelf niet hebben gezien’, schrijft het onderzoeksteam. ‘Pm’ers hadden hier uiteraard wel goed over kunnen rapporteren, maar de druk op pm’ers was de afgelopen maanden aanhoudend hoog. Omdat wij hen niet verder wilden belastten, hebben we besloten hun perspectief niet mee te nemen in het huidige onderzoek.’

Steekproef

Aan het onderzoek deden 886 ouders mee, die tussen 7 augustus tot en met 7 september 2020 een anonieme online vragenlijst invulden. Ouders konden deelnemen als zij een kind hadden dat tussen de 0 en 4 jaar oud was op het moment van de heropening van de kinderopvang, dat vóór 16 maart 2020 was gestart op een regulier kinderdagverblijf en na 11 mei 2020 weer terugkeerde op dezelfde groep van hetzelfde kinderdagverblijf voor minimaal 2 weken.

Bekijk het onderzoeksrapport Terug naar de opvang: kinderopvang in tijden van corona >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.