Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderwijsraad: ‘Peuters beter af op de basisschool’

Onderwijsraad: 'Peuters beter af op de basisschool'

De Onderwijsraad laat in een advies aan demissionair minister André Rouvoet weten dat zij vindt dat peuters van drie jaar beter af zijn in het basisonderwijs dan in het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de voorschool. Reden hiervoor is de wisselende kwaliteit in de opvang en het peuterspeelzaalwerk.

Basisschool verantwoordelijk
De raad stelt voor om de basisschool uit te breiden zodat zij verantwoordelijk wordt voor een goed aanbod van minimaal vijf ochtenden voor driejarige peuters. Ouders zijn niet verplicht om hun driejarige kind naar de basisschool te brengen. Het plan vraagt om een extra investering van de overheid van naar schatting 100 tot 200 miljoen euro. Bovendien moet er worden geïnvesteerd in een nieuw specialisatie op de pabo: ‘jonge kinderen’. Huidige medewerkers moeten worden bijgeschoold. In België gaan peuters van drie jaar ook al naar de basisschool.

‘Kinderopvang is een gemiste kans’
In de kinderopvang wordt te weinig gedaan aan een pedagogisch programma vindt de Onderwijsraad omdat daar ook veel jonge kinderen naartoe gaan. Ook geeft ze aan zich zorgen te maken om de kwaliteit die er steeds slechter op lijkt te worden. Een gemiste kans is het dus dat kinderen in hun leergierige cruciale periode naar de kinderopvang en de peuterspeelzaal gaan. ‘Kinderen moeten in deze fase veel beter worden begeleid en gestimuleerd door gekwalificeerd personeel’, aldus de Onderwijsraad.

Reactie Rouvoet
Demissionair minister André Rouvoet heeft in een reactie op het rapport al laten weten niets te voelen voor het advies van de Onderwijsraad. Hij heeft zijn bedenkingen bij het plan om driejarigen op het basisonderwijs toe te laten. Het advies staat ook haaks op het huidige beleid dat er juist op gericht is om de kinderopvang en peuterspeelzalen te versterken. Het is echter niet aan Rouvoet, maar aan een volgend kabinet om hierover te beslissen.

Bekijk hier een samenvatting van het advies van de Onderwijsraad >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.