Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ombudsman: Ouders vaak niet serieus genomen

Passend

Ouders van kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, krijgen vaak niet voldoende informatie over hoe de school die ondersteuning invult. Ze worden ook vaak niet als serieuze gesprekspartner gezien. Dat is een gemiste kans, schrijft de Ombudsman in een rapport dat maandag wordt gepresenteerd.

Als ervaringsdeskundigen op het terrein van het gedrag en de ontwikkeling van hun kind, kunnen ouders leraren van extra informatie voorzien, maar vaak krijgen ze daartoe niet voldoende gelegenheid. Tot die conclusie komt de Ombudsman na onderzoek onder 394 leraren en 518 ouders van kinderen met een beperking. Het gaat dan om een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking en/of psychiatrische of gedragsproblemen.

Bemoeien
Volgens de Ombudsman bestaat onder leraren de vrees dat ouders zich inhoudelijk met het onderwijs gaan bemoeien. Ouders vragen zich dan weer af waaraan het extra geld dat de school voor hun kind ontvangt, wordt besteed.

Thuiszitten
De uiteindelijke consequentie van de moeilijke verhouding tussen ouders en school is dat er te veel leerlingen te lang thuiszitten en dus geen onderwijs krijgen, constateert de Ombudsman. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vindt dat het onderzoek van de stichting De Ombudsman het belang bevestigt van een goed partnerschap tussen ouders en school. ‘Zeker als het gaat om leerlingen die op school extra ondersteuning nodig hebben, is het belangrijk dat ouders en school vanaf het allereerste begin goed met elkaar in gesprek zijn en dat ook blijven. Daarbij moet centraal staan wat een kind wel kan.’

Wetsvoorstel Passend Onderwijs
Dinsdag behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel Passend Onderwijs. Uit het onderzoek van de Ombudsman komt naar voren dat zowel ouders als leraren zich zorgen maken over de vermindering van kwaliteit van het onderwijs en de werkdruk als het wetsvoorstel dat er nu ligt wordt goedgekeurd.

Bron: ANP
ANP Photo, koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.