Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

OM wil ook bso-leider vervolgen voor fatale valpartij kleuter

Wie was er verantwoordelijk voor de dodelijke val van een 4-jarig jongetje bij speelhal Happy Days eind 2016? Het OM wil mensen van de speelhal én een pedagogisch medewerker van de bso vervolgen die de groep op dat moment begeleidde. Ouders willen dat ook de NVWA wordt vervolgd.
ANP

Het dramatische voorval speelde zich af in de kerstvakantie van 2016. De groep bso-kinderen ging in de dagen tussen kerst en oud & nieuw een dagje spelen in de speelhal van Happy Days in Grootebroek. Het jongetje klom op een opblaastoestel  waar hij eigenlijk niet op had mogen spelen. Hij viel vier meter naar beneden en overleed negen dagen later.

Aanvullend onderzoek OM

Lang is er gekeken naar de schuldvraag. Waren de speeltoestellen op orde? Werden kinderen en volwassen begeleiders genoeg gewaarschuwd? Was er genoeg begeleiding van de bso aanwezig? Begin 2017 gaf het Openbaar Ministerie aan dat er aanvullend onderzoek nodig was. Daar kwam onder andere uit naar voren dat het jongetje te jong was om op het toestel te mogen spelen en dat er door de speelhal onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Daarnaast was er vanuit de buitenschoolse opvang te weinig toezicht.

Toezicht Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit

Het OM besloot daarom drie mensen te vervolgen: twee medewerkers van de speelhal en de pedagogisch medewerker van de buitenschoolse opvang. Hen wordt ‘dood door schuld’ verweten. Daarnaast vervolgen ze de speelhal en de bso. Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt nu dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) twee jaar voor het fatale ongeluk al een inspectie heeft uitgevoerd bij de speelhal. Toen al bleek dat niet alle speeltoestellen veilig waren of de juiste certificaten hadden. Er werd echter geen actie ondernomen. Pas een jaar later werd de eigenaar van de speelhal gewaarschuwd voor de gevaren van de speeltoestellen. Maar de NVWA kwam niet terug om te controleren of de situatie inmiddels verbeterd was.

Schadevergoeding

Voor de ouders van het jongetje reden om ook de NVWA aan te willen klagen. Zij vinden dat er door de NVWA niet professional en adequaat is gehandeld. Zij willen bovendien een schadevergoeding omdat zij door het overlijden van hun zoon inkomsten misliepen.


Na het incident in Grootebroek namen de controles van de NVWA op de veiligheid van speeltoestellen in overdekte speelhallen toe. Zij kwamen op maar liefst 90 procent van de locaties gebreken tegen. Lees meer


 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.