Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TNO presenteert onderzoeksresultaten stint

mvelsink
TNO is de eerste partij die met resultaten komt van technisch onderzoek naar de toedracht van het stintongeluk afgelopen september. Donderdagochtend wordt dit bekend gemaakt. Het Openbaar Ministerie, die apart onderzoek doet, gaf juist aan dat de eerste resultaten van hun onderzoek pas over enkele maanden worden verwacht.
ANP

TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport ) doen ieder afzonderlijk technisch onderzoek. Het OM kijkt naar het onderhoud van de stint, de andere partijen kijken naar technische mankementen van de bewuste stint van het ongeluk en andere stints. De verongelukte stint zou bij TNO in Helmond staan. TNO komt donderdagochtend met de resultaten en meldt dit aan minister Cora van Nieuwenhuizen.

Invallen

Het Openbaar Ministerie viel vandaag het woonhuis binnen van stint-eigenaar Edwin Renzen en ook enkele bedrijfspanden van stint. Tegen RTV-Utrecht verklaarde Renzen dat dit met tien man sterk gebeurde. Ze namen administratie mee. NOS meldt dat er ook bij partners van het bedrijf op andere plekken in het land invallen zijn gedaan. ‘Het onderzoek is noodzakelijk om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen met betrekking tot de bij het ongeval betrokken Stint en het product Stint als zodanig. Wij moeten zorgvuldig beoordelen of bij het drama van 20 september een strafrechtelijk verwijt valt te maken. Wij zijn ons bewust van de emoties die hierbij komen kijken,’ reageerde persofficier Janine Kramer op de eigen website.

Getuigen horen

Het OM heeft de bestuurder van de bakfiets die het ongeluk overleefde inmiddels gesproken. Er werden meer getuigen gehoord. Al deze verklaringen en het analyseren van verschillende camerabeelden uit de directe omgeving en de dashcambeelden van de trein, moeten de recherche een beeld geven van wat er die ochtend precies is gebeurd.

Terugkeer stint

In de kinderopvang wordt met interesse gekeken naar de uitkomsten van de onderzoek. In de sector leeft de wens om de stint weer te gaan gebruiken voor het vervoeren van kinderen, maar alleen als dit gegarandeerd veilig is. Of en wanneer er weer toestemming komt om met een (eventueel aangepaste) stint de weg op te mogen, is nog onduidelijk.

Het bedrijf achter de stint is gestart met de voorbereidingen voor een technisch aangepaste stint. Ook is er een rijtraining ontwikkeld, zodat gebruikers van de stint met een certificaat de weg op kunnen. Lees meer over dit plan

Lees hier de update van het OM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.