Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noodopvang regelen: hoe doe je dat?

Er zijn veel vragen over het regelen van noodopvang voor ouders met kinderen in cruciale beroepen. De belangrijkste vragen en antwoorden zijn door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op een rij gezet.  
Fusie kinderopvang onderwijs kindcentrum
iStock

Betekent het advies van de VNG aan gemeenten dat mijn kinderopvanglocatie vanaf nu dicht moet?

Uitgangspunt voor de (nood)opvang is dat kinderen zoveel mogelijk worden opgevangen op de voor hun vertrouwde locatie(s). Dit betekent dat uw locatie in principe open kan blijven alleen voor de opvang van kinderen van ouders in cruciale beroepen, tenzij uw gemeente besluit dat uw opvanglocatie moet sluiten. Uw opvanglocatie kan alleen openblijven voor de opvang van kinderen waarvan één of beide ouders werkt in een cruciale beroepsgroep of een vitale sector.

Wat betekent dit voor mijn kinderopvanglocatie?

Vanaf maandag 16 maart 2020 zijn kinderopvanglocaties en scholen alleen nog open voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen. Inzet is om deze kinderen zoveel mogelijk op te vangen op hun eigen locatie en in een vertrouwde omgeving. Dit betekent dat uw opvanglocatie in principe open kan blijven, tenzij u zelf besluit dat uw locatie(s) samen met een andere kinderopvangorganisatie samenvoegt of uw gemeente besluit dat deze moet sluiten.

Het kan voorkomen dat de gemeente een beroep op u of uw locatie doet voor het realiseren van 24/7 opvang of het opvangen van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepsgroepen of vitale sectoren en die nog geen gebruiken maken van kinderopvang.

Moet ik nu 24/7 opvang gaan organiseren?

De gemeenten zijn gevraagd om ervoor te zorgen dat er voldoende 24/7 opvang is voor kinderen van ouders die werken in cruciale beroepsgroepen en vitale sectoren. Uitgangspunt hierbij is dat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van al bestaande faciliteiten en aanbod.

Als uw locatie al 24/7 opvang aanbiedt of deze kan en wil gaan aanbieden, kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Per wanneer geldt dit advies?

De VNG heeft gemeenten gevraagd om de (nood)opvang op zo kort mogelijke termijn te realiseren.

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Voor vragen kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl. Voor meer specifieke vragen over dit besluit en wat dit voor u en uw locatie betekent, kunt u terecht bij uw gemeente.

NB Indien er al afwijkende afspraken zijn gemaakt met de betrokken gemeenten, dan wel indien de gemeente of de veiligheidsregio al een besluit aangaande uw opvanglocatie heeft genomen, kunnen (delen van) antwoorden voor u niet van toepassing zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.