Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog steeds vraaguitval, maar wel minder

De analyse van de cijfers van vraaguitval in de kinderopvang in het eerste kwartaal van 2014 kan twee kanten op. Er wordt nog steeds minder kinderopvang afgenomen, zo ondervinden werkgevers in de kinderopvang voor het derde jaar op rij. Maar er is ook goed nieuws: de daling is dit jaar kleiner dan de afgelopen jaren.
Nog steeds vraaguitval
Foto: ANP Xtra

Dit blijkt uit een enquête onder leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang: werkgevers in zowel kinderdagverblijven, bso’s als de gastouderopvang. Zij ervaren minder vraaguitval dan in 2012 en 2013 en er zijn minder organisaties die vraaguitval ervaren. Gemiddeld lag die vraaguitval volgens de leden in het eerste kwartaal van 2014 op ongeveer 5 procent.

Vraaguitval per vorm

Toch is dat niet alleen goed nieuws. Na het rampjaar 2013 kon de bezetting in de kinderopvang, bij wijze van spreken, niet nog veel verder dalen. Toch ervaart de helft tot driekwart van de kinderopvangorganisaties een afname van het gebruik van kinderopvang. In de dagopvang zegt drie van de vier ondernemers dit. In de buitenschoolse opvang twee op de drie. Gastouders ervaren in iets meer dan de helft van de gevallen vraaguitval.

Integrale voorzieningen

Brancheorganisatie Kinderopvang maakt zich zorgen om ontwikkelingen die vooral in 2013 plaatsvonden: kinderen van ouders met een laag inkomen haakten af. Dat maakt de ambities van de sector en het kabinet voor meer integrale voorzieningen kwetsbaar. En wat als de economie verder aantrekt en er opeens behoefte is aan kinderopvang? Dan kan de huidige financiële positie van de sector wel eens een rem betekenen voor economische groei, zo waarschuwt de belangenvereniging.

Kleinere contracten

De Brancheorganisatie spreekt van een ‘afvlakking van de vraaguitval’ en hoopt dat dit een indicatie is dat het einde van krimp in de kinderopvang in zicht is. Soms is er bij ondernemers sprake van een groei, maar die wordt ook ingegeven door faillissementen van andere kinderopvangorganisaties. En als er al groei is, dan komt het van ouders die kleinere contracten dan ooit afsluiten.

Nulgroepen concurrent

Waar blijven de kinderen die van de opvang zijn gehaald? Vooral in het informele circuit, ervaren de werkgevers. Maar er zijn ook organisatie die ‘last’ hebben van nulgroepen of startgroepen in het onderwijs. Deze vormen worden vaak door de gemeenten gesubsidieerd of vanuit het onderwijs gesteund. Er zijn ook nog steeds ouders die uit kostenoverwegingen overstappen naar de peuterspeelzaal waar de bijdrage vanuit de overheid niet inkomensafhankelijk is, en wat voor sommige ouders dus goedkoper uitpakt.

Meer evenwicht

Brancheorganisatie Kinderopvang roept het kabinet op om in de begrotingsbesprekingen de toekomst van de kinderopvang vanuit een integrale visie te bekijken. De brancheorganisatie heeft de politiek ook opgeroepen om meer evenwicht in de verdeling in de financiering van de kinderopvang tussen ouders, ondernemers en overheid te realiseren en kwaliteit en samenhang in de voorzieningen voor jonge kinderen een nieuwe impuls te geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.