Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Nog steeds te vaak alleen op de groep

Nog steeds te vaak alleen op de groep

Er is in een jaar tijd nauwelijks verbetering geboekt als het gaat om het alleen op de groep staan in de kinderopvang. Uit het onderzoek dat vakbond Abvakabo FNV hield, blijkt 56 procent van de ondervraagden regelmatig alleen op de groep te staan met meer dan het aantal toegestane kinderen.

Soms zelfs 8 of 9 uur alleen
Dat houdt in dat er ondanks toezeggingen door de toenmalige staatssecretaris Dijksma naar aanleiding van vergelijkbare resultaten vorig jaar er niks is verbeterd. Niet alleen de kwaliteit van de kinderopvang hangt sterk samen met het aantal pm’ers op de groep, ook de veiligheid staat ernstig onder druk bij onderbezetting. Er zijn zelfs medewerkers die aangeven 8 of 9 uur alleen te staan. Corrie van Brenk, vis-voorzitter van Abvakabo FNV: ‘Ik maak me echt zorgen. De afspraken in het convenant zijn nu al de ondergrenzen, als dan ook nog eens blijkt dat veel kinderopvangorganisaties zich niet aan de regels houden dan wordt het wel heel schrijnend.’

Convenant Kinderopvang
In het Convenant Kinderopvang staat dat werkgevers op een dag van tien uur hoogstens drie uur minder medewerkers mogen inzetten dan volgens de beroepskracht-kindratio is vereist. Dit mag niet tijdens de zogenaamde splitsuren in de middag en in de ochtend. Abvakabo vindt al langer dat het convenant onduidelijk is.

‘Minister Kamp moet ingrijpen’
In januari zullen werkgeversorganisaties en ouderorganisaties een nieuw convenant samenstellen. Abvakabo FNV vreest dat de marktpartijen in het nieuwe convenant niet voor verbeteringen zullen zorgen. Sterker nog met de aangekondigde bezuinigingen op de kinderopvang komt de kwaliteit nog verder onder druk te staan. De vakbond wil dat minister Kamp ingrijpt en de kwaliteit niet langer enkel aan de markt overlaat.

Vorig jaar verscheen in tijdschrift Kinderopvang al een artikel over alleen op de groep. Lees het artikel hier >>

Bekijk hier het onderzoek van de Abvakabo >>

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. alleen staan op een groep moet helemaal niet meer mogen. Er is niemand die de kinderen kan opvangen als er een calamiteit is en je staat alleen. Er moet meer personeel komen. Wordt er toch een rooster gemaakt waarin je alleen op de groep moet staan, dan moet je weigeren. De opvang kan niet open. De kinderen kunnen niet gebracht worden, de ouders gaan klagen en dan zal er wel snel iets aan gedaan worden. Want helaas heel vaak worden klachten van ouders = klanten wel serieus genomen. Een klas met schoolkinderen laat je toch ook niet het eerste en het laatste uur alleen. Neem het werk serieus en lever kwaliteit door altijd met minimaal 2 beroepskrachten op een groep te laten werken. Daar betaalt een klant = ouder toch voor?

 3. Ik hoor de verhalen ook om me heen. Maar waar zijn de pedagogisch medewerkers zelf in dit verhaal, reageren zij niet naar de organisatie/roosteraar, ik wordt zelf door mijn collega’s aangesproken als ik te weinig mensen in zou roosteren. Zijn hebben zelf ook een verantwoordelijkheid in deze.
  Er zijn momenteel te veel kinderopvangorganisatie’s die overgenomen worden door invsteringsmaatschappijen, of opgericht worden door mensen o, wat leuk een kinderdagverblijf gaan we beginnen, die hebben niet zoveel met pedagogiek maar wel met winst maken.
  Daar is de kinderopvang denk ik niet voor. Het blijft gaat tenslotte gaan om de kinderen. Deze verhalen brengen de kinderopvang weer in een verkeerd daglicht terwijl er heel veel zijn die het wel goed doen.

 4. Niet zo raar dat PWers met slechte bedoelingen zo hun gang kunnen gaan! Ik loop zelf stage op een peuterspeelzaal, en daar zouden ze het niet in hun hoofd halen alleen op de groep te staan. Er is altijd wel een invaller als er iemand ziek is. Nu moet ik straks mijn stage als BBLer op een kinderopvang of BSO gaan doen, maar als ik de berichten zo lees en op school hoor ik van klasgenoten ook het een en ander, dan vind ik de peuterspeelzaal toch wel een hele veilige plek. En ga ik bij voorbaat al met tegenzin op zoek naar werk in de kinderopvang. Ik vraag me dan ook af of er nu wel stappen worden ondernomen in dit al zo lang durend probleem. En als ik het verhaal van rita zo lees, hangt het van achterbaksheid aan elkaar. Ik vraag mij ook af wat ouders hier van vinden die hun kinderen de hele dag en meerdere dagen hun kind toevertrouwen aan een bedrijf die niet loopt zoals het hoort. word vervolgt zullen we maar zeggen?

 5. De uitslag van het onderzoek door ABVA/KABO verbaast mij niet zo: gedurende mijn loopbaan in de kinderopvang en als docent PW op een ROC ben ik regelmatig getuige geweest van deze situatie. Volgens mij is het alleen op de groep staan door een PWer toegenomen na de invoering van de marktwerking in de kinderopvang in 2005.Voor veel bedrijven (ik heb altijd moeten wennen aan dit woord in de kinderopvang) zijn de personeelslasten de grootste kostenpost, en dus een gerichte post om op te bezuinigen om meer winst te kunnen maken, Of, niet onbelangrijk, om de ouderbijdrage niet te hoeven verhogen.Dat dit ten koste gaat van de inzetbaarheid en kwaliteit moge duidelijk zijn.
  Dan de controle door de GGD: te vaak wordt er aangekondigd gecontroleerd door de GGD. Ik kan me een werkgever herinneren die mij als docent bibberend belde dat er gecontroleerd ging worden. Hij had 3 ongediplomeerde PWers in huis en of ik die zsm als BBLstudent op ons ROC in kon schrijven.
  Meestal is bij zo’n aangekondigd bezoek alles in orde, maar de dag erna wordt er al weer gesjoemeld met de eisen.
  Volgens mij ligt de oplossing voor het grijpen:
  afschaffen van de commerciele kinderopvang en de sector subsidieren zoals het onderwijs.
  Invoeren van meer onaangekondigde controles:
  wanneer de inzetbaarheid van PWers niet in orde is volgt een waarschuwing, bij de tweede maal publicatie in de plaatselijke pers, bij de derde maal sluiting van het kindercentrum.

 6. Ik heb enig voorbehoud als ik naar deze resultaten kijk. Wil je onderzoek doen naar feiten dan zou de abvakabo dit via de personele planning moeten doen, roosters geven dan een beter beeld. Klopt het gevoel dat hier wordt weergegeven met de realiteit? Binnen onze organisatie hanteren we de richtlijnen wel. Er wordt bij groepen waar veel ouders vroeg komen gestart met 2 pm’ers. Als er momenten zijn dat iemand alleen werkt zijn deze kort, bijvoorbeeld tijdens het peuterplan en heeft de achtergebleven pm’er minder kinderen. Er is dan een achterwacht geregeld. Zo zal het niet overal zijn maar of dit onderzoek de juiste weergave is? Ik vraag het me af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.