Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog steeds geen cao kinderopvang: FNV breidt acties uit

Voor de medewerkers in de kinderopvang is er nog altijd geen nieuwe cao. Het overleg tussen de FNV en de werkgevers is afgelopen week opnieuw op niets uitgelopen. De vakbond gaat daarom meer acties organiseren.
wat-vind-jij-belangrijk-in-de-nieuwe-cao-kinderopvang
© PeopleImages / Getty Images / iStock

‘Dit is erg frustrerend,’ aldus Debbie van Leiden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Na zes gesprekken is het kwartje bij de werkgevers nog steeds niet gevallen. Wij willen goede en concrete maatregelen om de werkdruk te verlagen, zodat de medewerkers genoeg tijd blijven houden voor de zorg voor de kinderen. En 5 procent meer loon. Wat helemaal geen gekke eis is, als je ziet wat de mensen er allemaal voor moeten doen. Ze verdienen een reële loonsverhoging.’

Druk verder opvoeren

De FNV en medewerkers uit de kinderopvang hebben de afgelopen tijd al kleinere acties gevoerd. Zo gingen zij langs bij de brancheverenigingen om daar hun eisen op de stoep te krijten. Van Leiden: ‘Dat waren onze eerste acties, nu is het tijd om de druk verder op te voeren. Daarbij gaan we er nog niet gelijk met gestrekt been in, het blijft nog even bij ludieke acties, zoals het stoepkrijten. Te beginnen bij de hoofdkantoren van kinderopvangorganisaties in de regio. Als de werkgevers ons straks nog steeds niet tegemoet willen komen gaan we nadenken over verdere stappen.’

Kleinere groepen

De FNV wil in de cao ook afspraken die een einde moeten maken aan de ‘enorme werkdruk’ die de werknemers voelen. Bijvoorbeeld kleinere groepen, groepshulp en meer niet-groepsgebonden uren.

De werkgevers blijven vooralsnog vooral haken op de lonen. Zij willen niet verder gaan dan 2,5 procent voor 18 maanden. Ook lang niet alle pm’ers zijn het met de plannen voor een loonsverhoging eens.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.