Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuwe cao Kinderopvang in begrijpelijke taal

De tekst van de nieuwe cao Kinderopvang 2020-2021 is beschikbaar. Vanwege het streven naar een duidelijke, aantrekkelijke cao voor álle medewerkers, is de cao-tekst herschreven in begrijpelijke taal.
Adobestock

De nieuwe cao Kinderopvang treedt in werking met ingang van 1 januari 2020 en eindigt met ingang van 1 juli 2021. Cao-partijen hebben deze aangemeld bij het ministerie van SZW en een bevestiging van de aanmelding ontvangen. Daarmee treedt de Cao Kinderopvang 2020-2021 officieel in werking.

Algemeen verbindend

Cao-partijen zullen het ministerie van SZW verzoeken om de bepalingen uit de cao Kinderopvang 2020-2021 algemeen verbindend te verklaren. Door de algemeenverbindendverklaring gaan de cao-bepalingen in beginsel gelden voor alle werkgevers en werknemers die vallen onder de werkingssfeer van de Cao Kinderopvang. Het streven is dat SZW in juli 2020 overgaat tot algemeenverbindendverklaring.

Loonsverhoging

Medewerkers in de kinderopvang krijgen in de cao-looptijd van 18 maanden een structurele loonsverhoging van minimaal 5,5 procent. Per 1 januari 2020 krijgen medewerkers een structurele loonsverhoging van 3 procent.

Eindejaarsuitkering

Nieuw is dat medewerkers in de kinderopvang vanaf 2020 nu ook een eindejaarsuitkering van 2 procent krijgen. Ook ontvangen medewerkers vanaf 1 januari 2021 een extra bedrag van 12 euro bruto per maand (op basis van fulltime). Dat komt neer op een jaargemiddelde van 3,67 procent.

Stagiairs

Ook voor stagiairs zijn er afspraken gemaakt: zij hebben weer recht op een stagevergoeding. Voorheen was dit nog optioneel en aan de werkgever om te bepalen.

Werkdruk

Om de werkdruk te verminderen in de kinderopvang, zijn er meer groepsgebonden uren afgesproken: deze zijn van 37,5 uur naar minimaal 46 uur per fte per jaar, per vestiging gegaan. In deze uren kunnen pedagogisch medewerkers werkzaamheden doen buiten de groep zonder dat dit ten koste gaat van de aandacht voor de kinderen en de kwaliteit van de opvang. In deze uren worden werkzaamheden gedaan zoals administratie, teamoverleg, oudergesprekken en het voorbereiden van activiteiten.

Werk- en privébalans

Ook is het levensfasebewust personeelsbeleid ingevoegd. Per jaar kunnen kinderopvangmedewerkers 138 doorbetaalde uren sparen en opnemen om de balans tussen werk en privé goed te houden. Denk hierbij aan ouderschapsverlof en mantelzorg, minder werken of eerder stoppen voor de pensioengerechtigde leeftijd.

Overige afspraken

Overige afspraken die zijn gemaakt: het recht op onbereikbaarheid, een beperking van het aantal locaties voor oproepkrachten, de invoering van een beroepscode en afspraken over het scholen van werknemers. Tot slot zal er een werkgroep komen waarin afspraken over functiedifferentiatie verder worden uitgewerkt.

Diplomalijsten

In bijlage 13 van de cao staan de lijsten met kwalificatie-eisen voor gastouders, pedagogisch medewerker, bemiddelingsmedewerker gastouderbureau en de pedagogisch beleidsmedewerker/pedagogisch coach.

Bekijk de cao Kinderopvang 2020-2021 >>

2 REACTIES

  1. Zeer zorgelijke ontwikkeling! Hoewel de vraaguitval nu beperkt lijkt, weten we zeker dat dit later dit jaar (fors) zal toenemen. Ook bureau buitenhek geeft dit aan. De verwachting is dat de gevolgen van de Coronacrisis de maatschappij en hierdoor ook de kinderopvang fors zal gaan raken. Loonsverhogingen kunnen ook nooit worden teruggedraaid, dit is een hele domme ondoordachte actie, die op de een of andere manier echt van tafel moet

  2. Lees alle reacties
  3. Dit kan je toch niet menen? Heel Nederland zit in een crisis en alle CAO onderhandelingen van andere sectoren zijn van de tafel, maar alleen die van de kinderopvang wordt nog er snel doorheen geduwd. Dit terwijl al de onderhandelende partijen weten dat hun achterban het moeilijk heeft. Deze wurgactie voor ondernemers is niet in het belang van ondernemers.
    Weer heeft de brancheorganisatie zijn handtekening gezet onder iets wat ons als branche gaat schaden en niet baten. Ze blijven ons maar voor de gek houden en al die schreeuwende ondernemers die het er niet mee eens zijn onder de tafel schuiven en mooi weer spelen. Dit kan gewoon niet. Wiens belang dient deze organisatie? Partner van de overheid en FNV. En aan het stuur geen ondernemers maar mensen met top salarissen uit hele andere richtingen met geen enkel praktijkervaring en alleen maar uit op overheidscontacten om hele andere dingen voor elkaar te krijgen. Niet het belang van ondernemers. Vreselijk is dit gewoon. Dit maakt mij gewoon verdrietig. Ik voel me als ondernemer zwaar in de maling genomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.