Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao Kinderopvang gepubliceerd

Frida Noordzij
De nieuwe cao Kinderopvang 2018-2019 is beschikbaar. In deze cao staan onder meer afspraken die voortkomen uit de Wet IKK, zoals de nieuwe functiebeschrijving voor pedagogisch beleidsmedewerker/coach, de taaleis en babyscholing. We lichten enkele wijzigingen toe.
Foto: Fotolia

Kwalificatie-eis

Per 1 oktober 2018 zijn de nieuwe kwalificatie-eisen voor pedagogisch medewerkers van kracht. Eerder gaven wij daar al een toelichting op. De kwalificatie-eis en diplomalijst in de nieuwe cao zijn hier te vinden.

Taaleis

Medewerkers in de kinderopvang moeten mondelinge Nederlandse taalvaardigheid hebben op niveau 3F/B2. In de nieuwe cao staat dat er een overgangstermijn van 5 jaar wordt gehanteerd: uiterlijk op 1 januari 2023 dienen alle pedagogisch medewerkers te voldoen aan deze taaleis IKK. De voorwaarden voor de taaleis zijn vastgelegd in het Functieboek.

Babyscholing

Alle pedagogisch medewerkers die per 1 januari 2023 met 0-jarigen werken, moeten beschikken over een diploma, certificaat, cijferlijst of studiepuntenoverzicht waaruit blijkt dat een door cao-partijen goedgekeurde scholing voor werken met 0-jarigen is gevolgd. Het scholingsaanbod dat voldoet aan de criteria is terug te vinden in de cao.

Kwaliteitsafspraken

De nieuwe cao kent dus niet alleen arbeidsvoorwaardelijke wijzigingen, maar ook een groot aantal kwaliteitsafspraken die voortvloeien uit de Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Het FCB heeft op haar website een dossier ingericht met allerlei informatie over de nieuwe cao.

Bekijk hier de cao Kinderopvang 2018-2019 >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.