Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe bso-specialisatie voor 8-12 jaar

Mbo-opleidingen Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4) kunnen studenten nu ook een specialisatie aanbieden voor het oudere kind: 8-12 jaar.
1 Specialisatie bso.jpg
Het keuzedeel voor de bso 8-12 jaar gaat grotendeels over het belang van kinderparticipatie. - Foto: Fotolia

Op veel ROC’s bestaat de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker al een tijdje. Niet eerder konden studenten zich specialiseren in het oudere kind. Vanaf 1 juli kunnen ROC’s dit keuzedeel aan hun studenten aanbieden. Dit meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang op haar website.

Kinderparticipatie

Het keuzedeel voor de bso 8-12 jaar gaat grotendeels over het belang van kinderparticipatie. Er wordt aandacht besteed aan de groeiende zelfstandigheid van het kind. De specifieke studierichting geeft studenten een andere kijk op de ontwikkeling van kinderen in deze leeftijdsgroep. Ook geeft het een beeld van de bijdrage die ze als begeleider kunnen leveren aan de begeleiding van het kind, juist in een vrije tijdsinstelling als de bso.

Werkveld

De Brancheorganisatie roept bso’s die enthousiast zijn over de nieuwe studierichting op om dit te laten blijken aan de ROC’s. Hoewel studenten zelf bepalen of ze kiezen voor de specialisatie, kan het handig zijn als ROC’s weten dat het werkveld behoefte heeft aan dergelijk specialistische pedagogisch medewerkers.

Keuzedeel 4-7 jaar

In de tussentijd wordt er ook gewerkt aan het updaten van een specifiek keuzedeel voor de leeftijdscategorie 4-7 jaar. Afronding van dit project staat gepland voor de tweede helft van het jaar. In totaal zijn er 165 keuzedelen aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs aangeboden. Op verzoek van onderwijs en bedrijfsleven ontwikkelt SBB voortdurend nieuwe keuzedelen.

Lees meer over het keuzedeel Bso 8-12 jaar op de website van het SBB (Samenwerking van het Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) >>

Pedagogische en mbo-opgeleide studenten willen steeds vaker verder studeren. Beroepsopleidingen in onder andere Zwolle en Rotterdam spelen hier op in. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.