Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe beroepskracht-kindratio van kracht

Voor het eerst krijgen kinderopvangorganisaties te maken met de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s. Dit leidt tot wisselende reacties. Aan de ene kant hebben professionals, ouders en belangenorganisaties naar deze datum uitgekeken. Aan de andere kant wordt er gevreesd voor de hoge kosten, de bijkomende administratieve rompslomp en het personeelstekort.
Foto: Fotolia

In een artikel in dagblad Trouw vertelt Femmie Streng, medewerker van kinderopvang Stichting Rijswijkse Kinderopvang, dat de organisatie al in 2017 begonnen is met voorbereidingen op de nieuwe bkr-regel. Per locatie werd berekend of er meer personeel moet worden aangenomen of dat er plek is voor minder baby’s. Hoewel Streng de veranderingen pedagogisch gezien toejuicht, vindt ze dat de wetgeving zijn doel soms voorbij schiet.

Vaste gezichtencriterium

Ze noemt in dit artikel vooral de problemen rond het al eerder ingevoerde vaste gezichtencriterium. Als één van de vaste gezichten op vakantie gaat, moet de andere medewerker meer werken. ‘Voor een keertje kun je dat wel van iemand vragen, zegt Streng, maar het wordt lastig op de lange termijn. In noodsituaties kan er ook zonder vast gezicht gewerkt worden, maar daar kun je als kinderopvang een boete voor krijgen. De hoogte van die boete wisselt per gemeente, maar ligt ‘rond de 2000 euro per dag’, aldus Streng. ‘Zeker voor kleine organisaties is dat een behoorlijk groot bedrag.’

Schaarste arbeidsmarkt

Sharon Gesthuizen van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) maakt zich zorgen over eventuele prijsstijgingen door de nieuwe ratio in de kinderopvang. En wat daarvan op de langere termijn de gevolgen gaan zijn. ‘Als een organisatie zich concentreert op kinderen van twee tot vier jaar, dan is het echt kassa. De overheid geeft namelijk meer geld uit om de nieuwe eisen in te voeren, maar je hebt dan niet de kosten die gepaard gaan met het extra personeel voor de opvang van baby’s’.  Ook uit ze haar zorgen over de schaarste op de arbeidsmarkt. Zij kent signalen van invalpools waar bijna geen reserves meer zijn.

Bereken de exacte bkr op jouw groep via de website 1ratio.nl 

Kinderopvangorganisaties die in financiële moeilijkheden komen vanwege de bkr-maatregel, kunnen bij het Waarborgfonds terecht voor extra ondersteuningsaanbod. Martin van Osch, directeur –bestuurder Waarborgfonds Kinderopvang: ‘Maak geen overhaaste panieksprongen, er zijn nog andere mogelijkheden.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.