Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe aanpak huilbaby’s effectief

Een nieuwe aanpak van huilbaby's, ontwikkeld in ziekenhuis Tergooi, lijkt te werken. Het aantal nodeloze ziekenhuisopnames daalt en de baby's huilen minder en slapen beter.
Foto; Fotolia

De aanpak van de afdeling kindergeneeskunde van Tergooi omvat een speciaal poli-spreekuur, het inzetten van de 5Ss-methode van Harvey Karp en samenwerking in de eerste lijn.

De Karp-methode 5 Ss (Swaddling, Side, Shushing, Swaying, Sucking) is een tool die helpt bij het troosten van baby’s in eerste drie maanden. Bijzonder aan de methode van Karp is de troostreflex. Veel ouders kunnen deze opwekken door middel van vasthouden, wiegen, zingen, sussen of laten zuigen. Onderzoek in onder meer het St Antonius Ziekenhuis in Utrecht toont aan dat dit werkt.

Het consult wordt afgenomen door een kinderarts. Daarna zorgt een pedagogisch zorgverlener voor verdere uitleg en samen oefenen. Deze zorgt ook voor de follow up. Meestal is telefonisch contact voldoende en redden ouders zichzelf weer thuis. Na afsluiten van de zorg in Tergooi neemt het consultatiebureau de zorg over.

Afname aantal opnames

De nieuwe werkwijze in Tergooi leidt tot een afname van het aantal opnames. In het eerste half jaar na invoering van de nieuwe werkwijze (1 april 2019) waren er drie opnames van huilbaby’s. In andere ziekenhuizen gaat het vaak om zo’n 50 opnames per jaar.

De nieuwe werkwijze kan een aanzienlijke besparing opleveren op de kosten van speciale voedingsmiddelen voor een mogelijke koemelkallergie. Vaak zijn deze niet nodig en is een voortzetting van de normale (borst)voeding beter. Ook het onnodig voorschrijven van medicatie (antizuur) kun je met de Tergooi-aanpak voorkomen. Antizuur is bewezen niet-effectief en heeft onbekende gevolgen voor de langere termijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.