Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw systeem budget zorgkinderen

Nieuw systeem budget zorgkinderen

Het “rugzakjessysteem” waarbij kinderen met een inidcatie een vast budget meekrijgen voor scholing is uit z’n voegen gegroeid. ‘Er zijn teveel kinderen met een label’ zegt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt in Trouw. Ze schaft het ‘rugzakje’ dan ook af en voert een nieuw systeem in waarbij reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs de beschikbare budgetten moeten verdelen.

Besparing is een pittige opgave
Door het nieuwe systeem moet er 300 miljoen euro worden bespaard. Volgens de minister zijn de bezuinigingen een ‘pittige opgave’, maar komt er per 1 januari 2012 honderd miljoen euro beschikbaar voor deskundigheidsbevordering van leerkrachten. Volgens de minister heeft 20 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs en 10 procent van het basisonderwijs een indicatie. Het aantal kinderen met een rugzakje is sinds 2002 met 65 procent gegroeid. Daarmee is een half miljard euro gemoeid en dat moet stoppen, vindt de bewindsvrouw.

Klappen zullen vallen
Dat er in het speciaal onderwijs klappen zullen vallen is onontkomelijk. De 70.000 scholieren in het speciaal onderwijs krijgen een basisfinanciering. Financiering voor extra’s moet uit de budgetten komen van de samenwerkingsverbanden. Daardoor moet er gekeken worden naar wat een kind precies nodig heeft.

Lees ook: Budget voor rugzakje afgeschaft

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.