Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw instrument voor signaleren van taalproblemen

Early Language Scale (ELS) is een nieuw instrument voor de signalering van problemen in de taalontwikkeling bij jonge kinderen. ELS kan bijdragen aan het in een vroeg stadium opsporen van deze problemen. Dat blijkt uit een recent proefschrift.
© lassedesignen / stock.adobe.com

In een groep van twintig kinderen, heeft statistisch gezien één kind een taalontwikkelingsstoornis (TOS), aldus een bericht in vakblad Vroeg. Problemen op dit gebied kunnen al vroeg worden gesignaleerd, onder meer door pm’ers. Maar daarvoor is dan wel een screeningsinstrument nodig.

Onderzoeker Margot Bochane van de Rijkuniversiteit Groningen constateert in haar proefschrift dat de Early Language Scale (ELS) hiervoor zeer geschikt is. De ELS is een vragenlijst voor ouders bestaande uit ja/nee-vragen over de taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar.

Woordenschat

De lijst bestaat uit items over taalontwikkeling, woordenschat, zinnen/grammatica en communicatie (taalgebruik). De conclusie is dat ELS TOS bij jonge kinderen goed blijkt op te sporen.

Naast de werking van het instrument gaat het proefschrift in op de ontwikkeling van de kenmerkende mijlpalen in de taalontwikkeling van kinderen, hoe de huidige signalering op tweejarige leeftijd op het consultatiebureau verloopt en wat ouders van deze signalering vinden.

Het complete proefschrift vind je hier

Lees ook: Taalachterstand bij jonge kinderen: ‘Aarzel niet met moeilijke woorden’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.