Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKK-calculator: Wat gaat nieuwe bkr u kosten?

“Wat gaat de nieuwe bkr-maatregel voor de babyopvang mij kosten?” Deze vraag houdt veel kinderopvangondernemers en –managers bezig nu de beoogde ingangsdatum van 1 januari 2019 dichterbij komt. Een nieuwe IKK-calculator berekent zes scenario’s op maat. Deze tool is vanaf vandaag gratis te gebruiken.
Fotolia

Aanbieders van babyopvang zijn op zoek naar de beste scenario’s om ook na 1 januari 2019 zwarte cijfers te kunnen schrijven. Veel hangt natuurlijk af van of het ministerie nog besluit extra geld te investeren in de kinderopvangtoeslag dan het nu al heeft toegezegd. Het is momenteel wachten op de resultaten van het aanvullende onderzoek naar de kosteneffecten van de nieuwe bkr. Bureau Buitenhek verwacht deze resultaten binnenkort te presenteren.

Zes scenario’s

Met de IKK-calculator kunnen houders de kosteneffecten doorberekenen voor hun specifieke groepsbezetting en dat voor zes scenario’s. Scenario 1: de organisatie doet niets aan de groepsindeling, maar neemt meer personeel aan om aan de nieuwe bkr voor baby’s te voldoen, scenario 2 gaat uit van het behoud van het huidige personeelsaantal met als gevolg dat er minder kindplaatsen zijn, scenario 3 gaat uit van zowel een groei van het aantal 0-jarigen als het aantal pm’ers op de groep, bij scenario 4 wordt gekeken wat de effecten zijn van een volledig verticale groepsindeling, scenario 5 berekent het effect van een babygroep van zes baby’s en verticale groepen voor kinderen vanaf 1 jaar en scenario 6 kijkt naar een complete herverdeling van alle kindplaatsennaar horizontale groepen.

Hoe werkt het?

De IKK-calculator is een initiatief van CPMFactory in samenwerking met Ayit Consultancy. Kinderopvangorganisaties hebben voor het invullen van de calculator de eigen plaatsingsgegevens nodig waarmee de financiële en personele gevolgen in één keer berekend kunnen worden. De benodigde informatie kan via een Excel-document geïmporteerd worden. Uiteindelijk rolt daar een rapportage uit, zie: Voorbeeldrapportage_www.IKK-calculator.nl

Uitbreiding rapportage

Nieuw is dat ondernemers hiermee niet alleen van één groep, maar van een hele locatie kunnen doorberekenen wat het beste scenario is. CPMFactory wil met deze tool laten zien wat er allemaal al mogelijk is met data-analyse. Het is vervolgens mogelijk om de analyse (tegen betaling) uit te breiden naar bijvoorbeeld de effecten op de bso of bij een maximale uitbreidingscapaciteit. Ook is het mogelijk om de effecten over meerdere jaren inzichtelijk te maken.

Ga hier naar de IKK-calculator

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.