Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: gezondheidsvignet voor basisscholen

Vignet

Basisscholen die aantoonbaar werken aan een betere gezondheid voor leerlingen en leerkrachten komen vanaf nu in aanmerking voor een Vignet Gezonde School. Woensdag 19 september wordt het eerste vignet uitgereikt aan de Anne Frankschool in Den Haag. Er zijn die dag nog zeven scholen die als eerste het vignet in ontvangst mogen nemen.

Om in aanmerking te komen voor het basisvignet moeten basisscholen aantonen dat ze een gezondheidsbeleid hebben ontwikkeld dat de lichamelijke en psychische gezondheid van leerlingen en leerkrachten stimuleert.

Basis- en themacertificaten
Een school ontvangt alleen een basisvignet als er ook nog een themacertificaat wordt behaald. In totaal zijn er acht themacertificaten. De thema’s zijn Voeding en mondgezondheid, Sport en Bewegen, Roken en Alcohol, Persoonlijke verzorging, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Relaties en Seksualiteit, Fysieke veiligheid en Milieu. Gezondheid gaat dus verder dan de fysieke gesteldheid van medewerkers en kinderen. Het gaat ook om het voorkomen van pesten in de klas, het tussen- en naschoolse sportaanbod voor leerlingen (vaak in samenwerking met een bso) of een goed binnenklimaat.

Procedure
De GGD coördineert de aanvraagprocedure. Als een vignet is toegekend, moet de school een bedrag van 150 euro overmaken. Daarna is het vignet drie jaar geldig. Dat betekent, dat de school zich al die jaren mag profileren als een gezonde school door middel van een plaquette bij de ingang van de school, en toestemming heeft om het logo te gebruiken in de communicatiemiddelen. Tussentijds mag je als school gratis extra themacertificaten aanvragen.

Initiatiefnemers
Het Vignet Gezonde School is een initiatief van STIVORO, Voedingscentrum, NISB, VeiligheidNL, Trimbos-instituut, Rutgers WPF, Pharos, Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, KVLO, NOC*NSF, Ivoren Kruis, Nationale Hoorstichting, Astma Fonds, RIVM CGL, regionale GGD’en en GGD Nederland.

ANP Photo, Evert Elzinga

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.