Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: de uitklapbare bso

Nieuw: de uitklapbare bso

In openbare basisschool Het Zand in Utrecht is de eerste uitklapbare bso in gebruik genomen. Dit meubel is ingeklapt een heel compact meubel, maar eenmaal uitgeklapt een complete bso-ruimte voor twintig kinderen.

Kids Cube
De uitklapbare bso, Kids Cube genoemd, is een ontwerp van No Label. De gemeente Utrecht startte in 2009 een aantal pilots om de wachtlijsten in de kinderopvang aan te pakken. Dit ingeklapte meubel is één van de oplossingen. Overdag kan het meubel, bijvoorbeeld in het atrium van een school functioneren als een plek waar kinderen kunnen zitten. Als je het meubel uitklapt, komen er tafels, zitbanken, krukjes, kastruimte, een garderobe, privévakjes voor kinderen, een poppenkast en verschillende themahoeken tevoorschijn. Op de website architectenweb.nl kun je foto’s bekijken van de Kids Cube in ingeklapte en uitgeklapte stand.

Toverkast
De eerste reacties zijn positief. Caroline Willemse van de gemeente: ‘Het probleem speelt in alle grote steden, maar zeker hier in Leidsche Rijn, een jonge wijk, komen er veel kinderen bij. Met deze ‘toverkast’ komen we snel aan meer capaciteit.’ Ook kinderopvangorganisatie Saartje is positief. ‘Een oplossing in het schoolpand zelf is het mooist, dan hoeven de kinderen niet te verkassen. En na schooltijd staat het atrium toch leeg’, aldus directeur Heinz Schiller.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.