Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw competentieprofiel pedagogisch medewerker

Het competentieprofiel voor pedagogisch medewerker in de kinderopvang is vernieuwd. De laatste competentieprofielen zijn uit 2011 en in de afgelopen jaren is er veel veranderd in de branche. Tijd voor een update.
pedagogisch medewerkers
AdobeStock

Welke competenties moeten pedagogisch medewerkers bezitten? Als pm’er ben je verantwoordelijk om een ontwikkelingsgericht en kindvolgend pedagogisch klimaat neer te zetten. Een gedegen kennis van de ontwikkeling van kinderen is hierbij een vereiste, zo stelt het competentieprofiel.

Competenties

In het profiel zijn de competenties van de pedagogisch medewerker geordend in clusters: clusters gericht op het primaire proces (in contact met kind en ouders en de dagelijkse begeleiding) en clusters die te maken hebben met het functioneren als professional in de beroepscontext en met de eigen beroepsontwikkeling. Alle competentieclusters samen geven het totaalbeeld van de pedagogisch medewerker.

Er zijn tien competentieclusters:

  1. Zorg dragen voor het emotioneel en lichamelijk welbevinden van kinderen
  2. Zorg dragen voor veiligheid van kinderen
  3. Steunen en stimuleren van spelen en vrijetijdsbesteding
  4. Steunen en stimuleren van autonomie, participatie en burgerschap
  5. Volgen en stimuleren van de ontwikkeling en leren van kinderen
  6. Het gedrag van en de interactie tussen kinderen beïnvloeden
  7. Partnerschap met ouders realiseren
  8. Samenwerken met collega’s en andere professionals in de omgeving van het kind
  9. Werken aan de kwaliteit van dienstverlening
  10. Je ontwikkelen in je vak

Startbekwaam en vakbekwaam

Per competentiecluster worden de bijbehorende competenties genoemd, inclusief gedragsindicatoren. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de startbekwame professional, met weinig werkervaring en die vooral taakgericht werkt, en de vakbekwame professional: die heeft veel werkervaring, kan de dagelijkse praktijk overstijgen en de situatie van een afstand bekijken.

Kennis- en vaardigheidsgebieden

Voor het ontwikkelen van de voor een pm’er benodigde competenties, wordt een indicatief overzicht gegeven van relevante kennis-en vaardigheidsgebieden. Daarin wordt onder meer genoemd: de Wet Kinderopvang en de Wet IKK, het Pedagogisch Curriculum, de Meldcode kindermishandeling, de Taalvaardigheid Nederland, kennis over voorschoolse educatie, methodisch werken en de actuele Beroepsnormen.

Kwalificatiedossier pedagogisch werk

Het kwalificatiedossier pedagogisch werk wordt op korte termijn vernieuwd onder leiding van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het landelijk competentieprofiel pedagogisch medewerker is daarvoor de belangrijkste bron vanuit het werkveld en is officieel vastgesteld door het Arbeidsmarktplatform Kinderopvang.

Bekijk het Competentieprofiel startbekwame en vakbekwame Pedagogisch medewerker kinderopvang >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.