Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Negeren kinderopvang valt niet in goede aarde

Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep zijn verbaasd dat de kinderopvang in Amsterdam geen enkele rol speelt in de nieuwe opzet van voor- en vroegschoolse educatie. Minister Asscher zegt daarentegen de proef met interesse te volgen.
Negeren kinderopvang valt niet in goede aarde
Foto: ANP Photo

De gemeente Amsterdam gaat, vooruitlopend op de landelijke plannen van minister Asscher, alle peuters voor- en vroegschoolse educatie aanbieden. Niet de kinderopvang, maar het basisonderwijs krijgt hierin de regie en mag het proefproject faciliteren. Peuters met een taalachterstand krijgen vier dagdelen VVE, de andere peuters twee dagdelen aangeboden. Minister Asscher zegt de plannen met interesse te gaan volgen. Tegen RTL Nieuws zei hij zeker met Amsterdam in gesprek te gaan.

Vertrouwen

De plannen voor een landelijke basisvoorziening voor peuters worden dit najaar uitgewerkt. Asscher heeft blijkbaar, net als de gemeente Amsterdam, meer vertrouwen in het onderwijs dan in de kinderopvang. Hij zegt: ‘We willen kinderen in de opvang meer meegeven dan nu het geval is. Dan is de kans op succes op de basisschool groter.’

Vrije kindplekken

De Brancheorganisatie vindt dat deze aanname nergens op gestoeld is. Want terwijl het onderwijs kampt met een scheefgroei tussen vraag en aanbod, zijn er in de kinderopvang juist veel kindplekken vrij die in het  kader van deze proef onmiddellijk gebruikt kunnen worden, vindt de Brancheorganisatie.

Peuters specialiteit van de kinderopvang

De Brancheorganisate vindt vooral dat de kinderopvang als geen ander voorziet in een geschikte omgeving voor VVE. ‘Met pedagogische programma’s, voor- en vroegschoolse educatie, taalprogramma’s en andere instrumenten kunnen wij als kinderopvangsector van grote waarde zijn’. Ook de MOgroep wijst erop dat ‘de kinderopvang gespecialiseerd is in het leren van peuters en dat dat niet moet worden verward met het leren van kleuters.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.