Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nederlandse kinderopvang vrij duur vergeleken met buitenland

Een kind dat vijf dagen per week naar een kinderdagverblijf gaat en opgroeit in een gezin met een hoger inkomen, kost 20 procent van het totale gezinsinkomen. Er zijn in de wereld maar zes landen waar dit nog duurder is. De cijfers dateren uit 2012.
Kosten kinderopvang gezinnen.jpg
Van alle landen is Groot-Britannië het duurst met kinderopvang. Daar kost kinderopvang voor gezinnen 33

Dit blijkt uit een analyse van 35 overwegend welvarende landen die sociaal en economisch beleid bespreken en bestuderen, ook wel de OECD-landen genoemd. De resultaten zijn gepubliceerd in de uitgave Society At A Glance. In Nederland publiceerde Metro er een artikel over op de website.

Groot-Britannië

Van alle landen is Groot-Britannië het duurst met kinderopvang. Met een vergelijkbaar salaris en ook een hoger inkomen kost kinderopvang voor gezinnen daar gemiddeld 33,8 procent van hun totale inkomen (gegevens gebaseerd op het jaar 2012). Ook hoog in de lijst staan Nieuw-Zeeland, Australië en Ierland. Nederland staat ook vrij hoog met een zevende plek in de lijst. Kinderopvang in buurtlanden België en Duitsland zijn voor gezinnen een stuk goedkoper. In België is een gezin 11,7 procent van het inkomen kwijt aan kinderopvang. In Duitsland is dit 9,7 procent. Nog veel lager scoren Zweden (4,4 procent), Estland (5 procent) en Polen (5,5 procent).

De top 10:

  1. Groot-Britannië 33,8 procent
  2. Nieuw Zeeland 29 procent
  3. Ierland 27,4 procent
  4. Verenigde Staten 25,6 procent
  5. Zwitserland 24,1 procent
  6. Canada 22,2 procent
  7. Nederland 20,2 procent
  8. Slowakije 16,9 procent
  9. Luxemburg 16,9 procent
  10. Finland 16,8 procent

Ongelijke verdeling

Volgens de onderzoekers van Society At A Glance zorgen hoge kosten van de kinderopvang voor ongelijke rolverdeling tussen vader en moeder: ‘Zulke hoge kosten schrikken mensen af om te gaan werken. Het is financieel gezien dan niet de moeite waard om beide ouders te laten werken, waarbij het doorgaans de moeder is die thuisblijft.’

‘Nederland is geen kampioen kinderopvang, maar kampioen combineren’, nuanceerde Gjalt Jellesma van belangenvereniging BOinK recente CBS-cijfers over het gebruik van kinderopvang in Nederland. Lees waarom hij dit zei

2 REACTIES

  1. Dergelijke berichtgeving irriteert mij; hoeveel procent van de ouders verdient enerzijds zoveel (en kan het dus ook betalen) én brengt anderzijds hun kinderen vijf dagen naar de kinderopvang, zodat ze daadwerkelijk 20% van hun inkomen kwijt zijn aan kinderopvang? Merkkleding, in een lunchroom eten en auto rijden zijn duur. Kinderopvang niet!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.