Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederland loopt achter op buitenland’

Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, heeft zich kritisch uitgelaten over het kinderopvangbeleid in Nederland. Volgens Jellesma loopt Nederland hopeloos achter op het buitenland.
Nederland loopt achter.jpg
'Kinderopvang moet gewoon goed geregeld worden

Dit zei de voorzitter van de belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang in het RTL-programma Money Talks. ‘Investeren in de kinderopvang levert veel meer op dan de kosten van de investering. Kinderopvang moet gewoon goed geregeld worden, met zo min mogelijk rompslomp.

SER-voorstel

De BOinK-voorman sprak zijn steun uit voor het voorstel van de Sociaal Economische Raad (SER). Zij vinden dat er voor alle peuters in Nederland 16 uur gratis kinderopvang moet komen. Behalve dat het goed voor de kinderen is, denkt Jellesma dat je dan ook van veel papierwerk af bent. In het programma werd gezegd dat gezinnen na hun woninglasten het meeste geld kwijt zijn aan kinderopvang.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet onlangs weten het SER-advies om meer te investeren in kinderopvang te waarderen, maar niet uit te kunnen voeren. SER-voorzitter Marriëtte Hamer heeft haar hoop nu gevestigd op een volgend kabinet. Lees meer

Uurtarieven gastouderopvang

Jellesma uitte in het programma verder nog kritiek op de lage uurtarieven van, vooral, gastouders. ‘Als gastouder moet je een normaal inkomen kunnen verdienen. Je moet de kwaliteit wel goed regelen, met professionaliteit.’ Het tv-programma had berekend dat ouders die beiden werken met 2 kinderen voor 3 dagen opvang per week slechts 285 euro per maand kwijt zijn aan gastouderopvang. Een kinderdagverblijf kost ze 602,99 euro per maand en een nanny aan huis 894,58 euro. Daar moet wel bij gezegd worden dat het kinderdagverblijf in dit rekenvoorbeeld geen flexibel pakket aanbood, alleen volledige dagen.

Bekijk de berekening van opvangkosten door het tv-programma Money Talks hier >>

Wilt u ouders informeren over deze uitspraak van Gjalt Jellesma, download dan een tekstje die u zo kunt gebruiken in uw nieuwsbrief, op de website of een ander communicatiekanaal Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.