Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MOgroep niet enthousiast over bezuinigingsvoorstellen

MOgroep niet enthousiast over bezuinigingsvoorstellen

Werkgroepen bogen zich onlangs over de vraag hoe ze kindregelingen kunnen vereenvoudigen zodat er fors op bezuinigd kan worden. Ina Brouwer van Mogroep Kinderopvang reageert op deze ideeën, maar is ziet alleen heil in het plan voor ‘de nieuwe school’ dat sterk aansluit bij het plan van de Taskforce Kinderopvang/Onderwijs.

Groeispurt?
Verschillende werkgroepen hebben uitgezocht hoe ze op de kinderopvang kunnen bezuinigen door het aantal kindregelingen te vereenvoudigen. Volgens Brouwer is het de vraag of bezuiniging op de kinderopvang wel aan de orde is omdat de Nederlandse kinderopvang (vergeleken met andere landen) juist toe is aan een groeispurt.
En over de voorstellen: Het plan voor leeftijdsdifferentiatie houdt ouders gemakkelijker thuis vindt Brouwer terwijl het idee voor een kindbudget juist zal zorgen voor meer segregatie. ‘Hoger opgeleiden kunnen er bijvoorbeeld een au pair van inhuren en op de arbeidsmarkt blijven. Voor lager opgeleiden zal dat niet zo werken. Deze variant is terug naar af en versterkt  de tweedeling in de samenleving.’

De nieuwe school
Bij de participatievariant denkt Brouwer dat het vooral de inkomenssituatie van alleenstaande ouders verzwaart. Alleen in de vijfde optie, de nieuwe school,  ziet de MOgroep toekomst: ‘Integreer zoveel mogelijk geldstromen en geef alle kinderen recht op drie dagdelen kinderopvang. Werk aan integrale kindcentra met dagarrangementen gedurende de hele dag. Zo werk je aan optimale voorwaarden voor kindontwikkeling en arbeidsmarktparticipatie.’

Lees ook: Kindregelingen vereenvoudigen scheelt 1,8 miljard

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.