Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk veel onterechte ADHD-diagnosen

Mogelijk veel onterechte ADHD-diagnosen

Amerikaanse onderzoekers van de Michigan State University hebben onderzocht dat er in de Verenigde Staten mogelijk 1 miljoen onterechte diagnoses voor ADHD bij kinderen zijn vastgesteld.

Verschil in leeftijd
Omdat er voor ADHD geen tastbaar bewijs is, is een patiëntje afhankelijk van het oordeel van een volwassene, meestal een arts. De onderzoekers vragen zich af of artsen, leerkrachten en ouders wel rekening houden met de leeftijd van kinderen in een groep voordat ze de conclusie trekken. Het bleek namelijk dat in een groep kinderen de jongste kinderen 60 procent meer kans hadden om het stempel ADHD te krijgen dan de oudere kinderen in dezelfde klas. De onderzoekers hopen dat artsen en psychologen zich niet alleen laten leiden door de perceptie van de leraar die een kind ziet dat zich minder goed gedraagt dan de rest.

Ritalin
Zij vinden dat de diagnose ADHD pas gesteld kan worden bij een kind jonger dan zeven wanneer er meerdere symptomen van aandachtstekort of hyperactiviteit aan te wijzen zijn en wanneer deze symptomen langer dan zes maanden aanwezig zijn; zowel op school als thuis. In de Verenigde Staten hebben ruim 4,5 miljoen kinderen ADHD als diagnose gekregen. Veel kinderen krijgen daarom het medicijn Ritalin voorgeschreven. De onderzoekers denken dan twintig procent van hen ( wat neerkomt op 1 miljoen kinderen) helemaal geen ADHD hebben. In Nederland heeft naar schatting 3-5 procent vand e kinderen onder de 13 jaar ADHD.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.