Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Misverstanden over voeding

Het Voedingscentrum maakt korte metten met misverstanden over gezonde voeding en stuurde afgelopen week de folder 'OEPS! Drie misverstanden die er nog steeds met de paplepel ingaan' naar 4000 kinderopvanglocaties.
Misverstanden over voeding
Foto: ANP

De folder is speciaal ontwikkeld voor de kinderopvang. Drie misverstanden over zogenaamd gezonde voedingsmiddelen worden in de folder behandeld: (smeer)leverworst, smeerkaas en diksap. Deze producten zijn ongekend populair in de kinderopvang.

Voedingsbeleid

Het Voedingscentrum is niet zo enthousiast over de producten en ziet liever dat kinderopvangorganisaties beleid maken over welke voedingsmiddelen zij wel aan kinderen voorschotelen en welke niet. In de folder staat daarom een stappenplan om tot een compleet voedingsbeleid te komen.

Ongezond vet

Op de site van het Voedingscentrum staan handige linkjes met een voorbeeld voedingsbeleid, een uitnodiging voor de oudercommissie om over voeding te praten en voorbeelden van informatie en communicatie over voeding. Op een webpagina over do’s en dont’s over gezonde voeding laat Het Voedingscentrum weten dat in veel kaas en vleeswaren vooral ongezond vet zit. Het advies over smeerkaas is ‘Dit is alleen maar een goede keus als je de zoutarme variant neemt met minder vet’.

Vitamine A en suiker

Over smeerworst is het adviescentrum nog kritischer. Door de hoge dosis vitamine A zouden kinderen hoofdpijn kunnnen krijgen en misselijk en duizelig kunnen worden. Diksap ten slotte bevat teveel suiker, wat kan leiden tot overgewicht en tandbederf. Een goed alternatief is water.

2 REACTIES

  1. Tja …minder zout prima, maar minder vet is echt onzin. En diksap, als het de goede is van Crombach en verdund wordt aangeboden naast een ‘koekje’ zonder harde (trans) vetten is er niets aan de hand. En smeerleverworst is inderdaad afval. Smeer eens hummus op brood heerlijk!

  2. Lees alle reacties
  3. volgens mij is echt diksap best een aanvaardbaar alternatief. Mits niet teveel gedoseerd wordt, je hebt dan alleen natuurlijke suikers van fruit. In ieder geval beter dan de goedkope ranja’s die meestal gebruikt worden. Diksap wordt wel vaak genoemd, maar meestal niet gebruikt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.