Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie VWS wil rookbeleid kinderopvang in kaart brengen

Marianne Velsink
Halverwege november kunnen kinderdagverblijven een mailtje tegemoet zien van het Trimbos-instituut met daarin een vragenlijst over het rookbeleid binnen de organisatie. Het Trimbos-instituut doet deze verkenning in opdracht van het Ministerie van VWS.
iStock

Het is de bedoeling dat locatiemanagers de vragenlijst beantwoorden en daarin aangeven of er rookbeleid bestaat en zo ja; hoe dit er dan uitziet. Mogen werknemers roken en zo ja, waar dan? Mogen ouders roken? En in hoeverre is er bekendheid met de campagne voor een Rookvrije Generatie?

Aanbevelingen

‘Met het onderzoek wil het ministerie in kaart brengen of dit thema leeft binnen de kinderopvang. Met de uitkomsten kunnen we programma’s, interventies en andere activiteiten die plaatsvinden in dit kader beter laten aansluiten op de praktijk’, vertelt Eefje Willemse, Junior wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Eerder werd vergelijkbaar verkennend onderzoek gedaan onder verloskundigen en JGZ-professionals.

0-4 jaar

De focus ligt voor nu op de leeftijd 0-4 jaar. Daarom worden bso’s niet uitgenodigd voor het onderzoek. Gastouders worden vooralsnog ook buiten beschouwing gelaten. De mailadressen worden gehaald uit het Landelijk Register Kinderopvang. Vervolgens wordt gevraagd om de vragenlijst intern naar andere locatiemanagers te sturen of om het zelf in te vullen.

Interviews

Locatiemanagers en pedagogisch medewerkers die dat willen, kunnen zich aanmelden voor een verdiepend interview. ‘Hierin wordt verder gesproken over wat belemmerende of juist bevorderende factoren zijn om aan de slag te gaan met een rookbeleid en wordt gevraagd of er wensen en behoeften leven om rookbeleid vorm te kunnen geven’, vertelt Willemse.

Anoniem

Alle antwoorden worden anoniem verwerkt in een rapportage die uiteindelijk gedeeld wordt met het ministerie. Het hele project wordt uitgevoerd door het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging, een onderdeel van het Trimbos-instituut.

Ruim driehonderd bso-kinderen van Kids First COP groep rollen tijdens de herfstvakantie een grote oranje bal door Friesland, met daarop de tekst: STOP. Met deze actie hoopt de kinderopvang een statement te maken: Stop met roken, wij zijn de rookvrije generatie. Lees meer over dit initiatief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.