Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie: ‘Inperken toeslagonderzoek was nodig’

Het ministerie van Financiën bevestigt dat staatssecretaris Menno Snel het onderzoek naar de ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslag zelf heeft ingeperkt.
Foto: ANP

‘Het is nu eenmaal nodig om een schifting te maken in de enorme berg beschikbare documenten’, zegt het ministerie. ‘Wij herkennen ons zeker niet in de berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws. Er is wel degelijk deugdelijk onderzoek uitgevoerd en de onderzoekers hebben alle vrijheid gehad.’

Trouw en RTL Nieuws meldden eerder dat Snels ambtenaren het onderzoek bemoeilijkten dat de staatssecretaris naar de toeslagzaak instelde.

Geen toestemming

De onderzoekers hebben volgens het ministerie aangegeven dat niet alleen de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst maar ook andere diensten over belangrijke informatie over de toeslagzaak zouden kunnen beschikken. Het gaat dan met name om de fiscale opsporingsdienst, de FIOD, en de afdeling MKB van de Belastingdienst. Het ministerie heeft geen toestemming gegeven om daar te kijken. ‘Er moet nu eenmaal altijd een selectie worden gemaakt en dan wordt er altijd gekeken wat relevant is’, laat het departement weten.

Onderzoekscommissie

Het ministerie zegt dat het terughoudend moet zijn in zijn reactie op de onthullingen door Trouw en RTL, omdat het eerst de Tweede Kamer moet informeren. De Kamer heeft een groot aantal vragen gesteld en wil Snel voor de zomer opnieuw aan de tand voelen over de affaire.

Snel heeft een onderzoekscommissie opgedragen zich over de zaak te buigen. Zij staat onder leiding van oud-minister en voormalig vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner.

Bron: RTL Nieuws, Trouw, ANP

Lees ook: De Belastingdienst heeft het onderzoek naar het eigen falen in de kinderopvangtoeslagzaak bewust tegengewerkt, blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws en Trouw. Medewerkers die bij de zaak betrokken waren, hielden stukken achter. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.