Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie: ‘Gratis opvang voor niet-werkenden leidt tot chaos in sector’

Branchepartijen en andere organisaties binnen de kinderopvangsector vragen zich af waarom het kabinet heeft gekozen voor alleen bijna gratis kinderopvang voor werkenden en niet voor niet-werkenden. Nu blijkt uit formatiestukken die onlangs zijn vrijgegeven dat dit is vanwege de vrees die bestaat dat er zo een groot personeelstekort zou ontstaan.
kinderopvang
Rawpixel.com / stock.adobe.com

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie pleitten ervoor dat de kinderopvang ook bijna gratis zou worden voor niet-werkende ouders, om zo íeder kind een goede start te kunnen geven. Uiteindelijk is daar niet voor gekozen, na advies van het Ministerie van Sociale Zaken, zo meldt RTLnieuws.

Grote gevolgen

Tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet vroegen de onderhandelaars aan het Ministerie van Sociale Zaken wat een realistische planning zou zijn om de opvang ook voor niet-werkende ouders vrijwel gratis te maken – én wat daar de gevolgen van zouden zijn. Die gevolgen bleken behoorlijk groot. De verwachting is dat de sector binnen een paar jaar met 29 procent zou moeten groeien. En dat terwijl het personeelstekort nu al enorm is. Ook als er enkele tientallen miljoenen uitgegeven zouden worden om personeel te behouden en aan te trekken, zouden er waarschijnlijk te weinig mensen zijn.

Grote risico’s

Sociale Zaken waarschuwde dan ook voor ‘grote risico’s’ als er gekozen zou worden om de opvang voor alle ouders bijna gratis te maken in 2025. ‘Het advies is om deze datum niet op te nemen in het regeerakkoord, want we weten niet of de sector dit aankan.’

Gevreesd werd voor lange wachtlijsten, waardoor het combineren van werk en zorg alleen maar moeilijker zou worden. Precies wat het kabinet niet wil bereiken. Volgens de ambtenaren zou het realistischer zijn om pas een paar jaar na de huidige kabinetsperiode ook bijna gratis kinderopvang te bieden aan ouders die niet werken, als men dat nog zou willen. In ieder geval is er geluisterd naar dit advies.

Verwachte stijging bij huidig kabinetsbeleid

Overigens zal de vraag naar opvang ook in het huidige voorstel enorm stijgen de komende jaren. De verwachting is dat er in 2025 10 procent meer gebruik van wordt gemaakt. De jaren daarna stijgt dat naar 21,4 procent. Die verwachte stijging van de vraag baart ook de sector zorgen. De brancheorganisatie waarschuwde eerder al dat het ten koste gaat van de kwaliteit, ook omdat ouders minder betrokken zouden zijn als kinderopvang zo vrijblijvend wordt. Ook wordt er gevreesd voor lange wachtlijsten. Op veel plekken hebben ouders en kinderen daar nu al mee te maken.

Het kabinet-Rutte IV heeft ambitieuze plannen om de kinderopvang nagenoeg gratis te maken voor alle werkende ouders en de toeslag direct uit te keren aan de kinderopvanginstelling. Maar is het haalbaar om die hervorming rond te krijgen in deze kabinetsperiode? Lees hier meer >>

Bron: RTL nieuws

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.