Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie doet aangifte vanwege ambtsmisdrijven toeslagenaffaire

Het ministerie van Financiën heeft aangifte gedaan vanwege misdrijven die door de Belastingdienst zouden zijn gedaan tijdens de toeslagenaffaire. Er zijn vermoedens van twee misdrijven, aldus een brief van de betrokken staatssecretarissen aan de Tweede Kamer.

 
Staatssecretaris Van Huffelen. Foto ANP

Dat melden onder meer nu.nl de Telegraaf en de Volkskrant. Het gaat om de misdrijven discriminatie en het ten onrechte stopzetten van betalingen. In de eerste kwestie bestaat het vermoeden dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie door nader onderzoek uit te voeren op basis van afkomst, het zogenoemde ‘etnisch profileren’.

De tweede kwestie betreft de uitbetaling van voorschotten, die werden stopgezet alleen omdat de ontvangers van die toeslagen klant waren bij van fraude verdachte organisaties of gastouderbureaus.

‘Beerput moet open’

De Tweede Kamer vroeg het ministerie al eerder om een strafrechtelijk onderzoek. In een reactie spreekt SP-Kamerlid Renske Leijten van een eerste stap en noemt het terecht dat er aangifte is gedaan. ‘Maar de beerput moet helemaal open, want er zijn ook politiek verantwoordelijken,’ aldus Leijten. Zij wil daarom dat er een parlementaire enquête komt naar de toeslagenaffaire.

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het goed dat de fiscus het OM aan het werk zet. ‘Deze aangifte laat zien dat in Nederland niemand boven de wet staat. dat is heel belangrijk in een rechtstaat.’

Afsluiten hoofdstuk

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen schrijft in de brief dat de aangifte een grote impact heeft. ‘Hopelijk draagt deze ingrijpende stap bij aan het op een rechtvaardige manier afsluiten van dit voor zovelen pijnlijke hoofdstuk.’

Van Huffelen benadrukt dat de aangifte niet betekent dat al vaststaat dat belastingambtenaren strafbare feiten hebben gepleegd. Naar aanleiding van de aangifte gaat het Openbaar Ministerie een onderzoek instellen. Pas daarna wordt duidelijk of individuele ambtenaren strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.