Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister wil leges niet verder inperken

Marianne Velsink
Alleen Blaricum, Eemnes en Laren krijgen een tik op de vingers van minister Lodewijk Asscher. Zij heffen wat de minister betreft buitensporig hoge leges aan kinderopvangorganisaties en gastouders. De andere gemeenten mogen dezelfde leges blijven doorberekenen voor aanmelding in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).
Minister wil leges niet verder inperken
Foto: ANP Photo

Dit blijkt uit de beantwoording van de minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher op Kamervragen van de SP-Kamerleden Smits en Ulenbelt.
Wijzigingen gratis
Asscher wil wel af van de leges voor het doorgeven van mutaties in het LRKP. Momenteel is het nog zo dat enkele gemeenten leges berekenen aan gastouderbureaus als zij iets willen veranderen in het Landelijk Register. Maar dit werkt wat Asscher betreft belemmerend om het LRKP volledig en actueel te houden. Dit voornemen is vastgelegd in een voorstel voor de Wijzigingswet kinderopvang.

Geen drempel

Dat leges gastouders beperken om aan de slag te gaan, herkent Asscher niet. ‘Excessieve leges van circa 1000 euro acht ik onwenselijk’ schrijft hij. Maar hij vindt ook dat een gemeente aanvullende leges mag heffen als zij er niet in slaagt om toezicht en handhaving te bekostigen met de daarvoor beschikbaar gestelde middelen. Wel moet een gemeente bij bezwaar tegen de leges tranparantie kunnen bieden over de in rekening gebrachte kosten.

Oormerken Rijksbijdrage

Het is duidelijk dat Asscher niet te veel overheidsbemoeienis wil. ‘Er wordt uitgegaan van een vertrouwen in de eigen verantwoordelijkheid van de decentrale overheden en de democratische controle die daar plaatsvindt’, aldus Asscher. Het voorstel van de Vereniging GastOuderBranche (VGOB) en KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) om de Rijksbijdrage voor toezicht te oormerken, kan niet op zijn steun rekenen. De branchepartijen hoopten op die manier inzichtelijk te maken welke gemeente het toezicht wel kan bekostigen met de Rijksgelden en welke niet.

De Brancheorganisatie Kinderopvang had deze week nog per brief verzocht om de registratie in het LRKP helemaal legesvrij te maken.

 

Lees hier de antwoord van Asscher op Kamervragen over leges in de kinderopvang.

1 REACTIE

  1. Je bent helemaal overgeleverd aan de grillen van de gemeente op deze manier. Hoe kan het toch zijn dat grote gemeentes als Breda, Tilburg en Den Bosch geen leges heffen, maar kleine omliggende gemeente tot wel 700 euro vragen, voor dezelfde werkzaamheden.
    Leges ok, maar het moet geen onnodige drempels opwerpen om als gastouder aan de slag te kunnen. In plaats van deuren te openen om deel te gaan nemen aan het arbeidsproces en economisch herstel van Nederland, heeft dit een tegenovergestelde werking. Potentiele ondernemers (wat dat zijn gastouders) haken nu bij voorbaat al af en blijven in het ‘zwarte circuit’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.