Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Minister wil dat vrouwen economisch zelfstandig zijn

Te veel vrouwen teren op de zak van hun man. Ze zouden zichzelf moeten kunnen bedruipen. Dat zegt minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in een nota over emancipatie die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens haar is bijna de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. 'Onwenselijk', zegt Bussemaker zaterdag in Trouw.
Minister wil dat vrouwen economisch zelfstandig zijn
Foto: ANP Photo

‘Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van de man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen. In sommige gevallen leidt dat zelfs tot regelrechte armoede.’

Idealen

Bussemaker wil het onderwerp vrouwenemancipatie weer op de kaart zetten. Want ‘emancipatie heeft voortdurend onderhoud nodig’. En ‘als het geen onderwerp van gesprek meer is, dan verdwijnen idealen’.

Aan het werk

De minister wil vrouwen erop wijzen dat de overheid veel in ze investeert in het middelbaar en hoger onderwijs. Als vrouwen die kennis vervolgens niet gebruiken in een baan, dan zouden ze zich daar schuldig over moeten voelen, betoogt Bussemaker. Het is volgens haar wezenlijk dat vrouwen erover nadenken hoe ze, als het moet, in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Kinderopvang helpt

De oplossing zit volgens Bussemaker vooral bij de vrouwen zelf. ‘
Natuurlijk helpt het als kinderopvang goed geregeld is. Maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd.’

Twitter

Het pleidooi van Bussemaker kan rekenen op kritiek, maar ook op bijval – haar naam was zaterdag urenlang trending topic op Twitter. Kritisch is onder anderen SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij vindt dat Bussemaker zich schuldig maakt aan ‘ouderwetse politiek’, waarbij de vrouw van alles en nog wat ‘moet’. Oud-ChristenUnievoorman André Rouvoet vindt dat Bussemaker doorschiet en vrouwen een nieuw schuldgevoel aanpraat.

De nieuwe armen

Bijval krijgt Bussemaker van onder anderen oud-GroenLinksleider Femke Halsema. Zij vindt dat Bussemaker groot gelijk heeft dat ze dit punt aan de orde stelt: veel relaties eindigen in een scheiding en daarna ‘behoren veel gescheiden vrouwen tot de “nieuwe armen” (geen werkervaring of middelen van bestaan): slecht voor hen en hun kinderen’, twittert Halsema.


Bezuinigingen op kinderopvang

Veel andere twitteraars brengen de uitspraken van Bussemaker in verband met de onbetaalbare kinderopvang. Een overheid die vrouwen een schuldgevoel geeft, terwijl ze zelf bezuinigt op kinderopvang, veroorzaakt veel cynische tweets.

‘Bussemaker kan zich beter druk maken over betaalbaarheid kinderopvang’,
aldus een twitteraar.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ook hier is het weer kortzichtigheid troef. Dit stuk staat weer bol van de open deuren, zonder daadwerkelijk oplossing aan te dragen. Ik kan ook wel roepen dat iedereen economisch zelfstandig moet zijn, maar dat staat natuurlijk haaks op de realiteit waarmee de gemiddelde nederlander dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.