Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister-president Rutte overtuigd van effect kinderopvang

Marianne Velsink
Minister-president Rutte staat vierkant achter het plan om te investeren in kinderopvangtoeslag. Dat blijkt uit de Algemene beschouwingen na Prinsjesdag. Rutte denkt dat dit een gegarandeerd positief effect zal hebben op de werkgelegenheid.
De investering in kinderopvangtoeslag leidt alleen al in de kinderopvangbranche tot 7000 extra banen.
De investering in kinderopvangtoeslag leidt alleen al in de kinderopvangbranche tot 7000 extra banen. - Foto: Valerie Kuypers/ Rijksoverheid

De minister-president moet de begroting voor 2016 verantwoorden naar de Kamer. Niet alle partijen vinden de investering in kinderopvangtoeslag een goed idee. De tegenvoorstellen zijn zeer uiteenlopend. De ChristenUnie wil de investering van 290 miljoen euro in kinderopvangtoeslag terugdraaien en uitgeven aan het kindgebonden budget. Dat ondersteunt ouders met een lager inkomen en ook niet-werkende ouders. Aan de andere kant staat D66 die de investering in kinderopvangtoeslag wil verdubbelen. Daarmee sla je pas echt een slag in werkgelegenheid, denkt partijleider Alexander Pechtold.

Tweeverdieners

Regeringspartijen VVD en de PvdA zorgen er met hun begroting 2016 voor dat vooral tweeverdieners erop vooruit gaan. Kinderopvangtoeslag is dan ook bedoeld voor kinderen in gezinnen waar door beide ouders wordt gewerkt. De toeslag is beschikbaar voor de ouder die het minst aantal uren werkt. GroenLinks heeft er moeite mee dat vooral de allerrijksten profiteren van de maatregel. Ook voor ouders met een inkomen hoger dan 100.000 euro profiteren van de stijging van kinderopvangtoeslag met 6 procent. GroenLinks-voorman Jesse Klaver stelt voor de extra kinderopvangtoeslag beschikbaar te stellen voor gezinnen met een inkomen tussen de 20.000 en 50.000 euro. Daar kiest dit kabinet echter niet voor. Minister-president Mark Rutte bevestigde deze keuze tijdens de Algemene Beschouwingen.

Werkgelegenheid

Rutte zegt zeker te weten dat de huidige investering in kinderopvangtoeslag een direct en positief effect heeft op de werkgelegenheidscijfers. Arie Slob van de ChristenUnie betwijfelt dit effect. Rutte zijn geloof wordt bevestigd in een eerder onderzoek van Bureau Buitenhek. Zij berekende dat er door de investering in kinderopvangtoeslag alleen al in de kinderopvangbranche zelf 7000 banen bijkomen. Dat is 20 procent van de beoogde banengroei van het kabinet met 35.000 banen. Buitenhek concludeerde ook dat de investering in kinderopvangtoeslag een impuls betekent van 50.000 werkende ouders buiten de branche.

Wat is het kabinet in 2016 van plan met de kinderopvang? Veel, onder andere door te investeren in kinderopvangtoeslag en opvang voor alle peuters. Maar het kabinet is meer van plan met de kinderopvangbranche in 2016. Bekijk een overzicht >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.