Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Kamp: Kwaliteitseisen snel in AMvB

Redactie Kinderopvang
Minister Kamp: Kwaliteitseisen snel in AMvB

Minister Kamp heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de kwaliteitseisen voor de kinderopvang, die nu in de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang zijn opgenomen, zo snel mogelijk zal onderbrengen in een Algemene Maatregel van Bestuur en een ministeriële regeling. Daarmee kunnen gemeentes weer boetes en dwangsommen opleggen bij het niet naleven van die regels.

Door een uitspraak van de Raad van State in december blijkt het opleggen van een dwangsom en boete door gemeenten niet meer mogelijk te zijn wanneer een kinderopvangorganisatie een kwaliteitseis uit de Beleidsregels overtreedt. Kwaliteitseisen in Beleidsregels zijn volgens de Raad van State niet afdwingbaar. Hierover ontstond veel commotie in de sector. Minister Kamp  heeft in overleg met de Brancheorganisatie Kinderopvang, BOinK, de VNG en de vier grote gemeenten, overlegd over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State. 

De wet- en regelgeving voor de kinderopvang wordt nu als volgt opgebouwd. In de Wet kinderopvang is de norm voor verantwoorde kinderopvang open en algemeen geformuleerd. In de AMvB wordt deze norm nader gespecificeerd in normen voor deelonderwerpen. De huidige concrete normen uit de Beleidsregels kinderopvang en peuterspeelzalen worden omgezet in een ministeriële regeling. Daarmee kan er weer door gemeenten gehandhaafd worden. Volgens minister Kamp wil hij ook in de nieuwe situatie recht doen aan de eigen verantwoordelijkheid van de branche. Deze maakt samen met BOinK afspraken over de kwaliteit binnen een convenant. Als er significante wijzigingen in het convenant zijn, zal de ministeriele regeling overeenkomstig worden aangepast. 

Het ontwerp van de AMvB zal naar verwachting begin maart naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Kamp vraagt om een spoedprocedure bij de Eerste en Tweede Kamer zodat de AMvB in mei in werking zou kunnen treden.  Volgens Kamp is in overleg met de VNG en de G4 gebleken dat alle partijen gemotiveerd zijn om in de komende periode door te gaan met inspecteren en handhaven. 

De volledige brief van minister Kamp >>

Bron: Rijksoverheid 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.