Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder vroeggeboortes tijdens lockdown

Wereldwijd zien artsen een opvallende afname van het aantal vroeggeboortes sinds de lockdown vanwege het coronavirus. In Denemarken melden ziekenhuizen zelfs een afname van 90 procent van baby’s onder de 28 weken.

Dit voorjaar, toen regeringen over de hele wereld mensen vertelden thuis te blijven om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, merkten artsen op de afdelingen neonatologie iets vreemds op: het aantal vroeggeboorten daalde, in sommige gevallen drastisch.

Dat meldt de New York Times.

Het begon met dokters in Ierland en Denemarken. Zij ontdekten dat tijdens de lockdown de aantallen vroeggeboorten sterk waren gedaald. Dit gold vooral voor de allerjongste kinderen, die het meeste risico liepen. Toen ze hun bevindingen deelden, hoorden ze vergelijkbare verslagen uit andere landen. In Calgary (Canada) nam het aantal vroeggeboorten af met 50 procent, in Denemarken zelfs met 90 procent.

Rotterdam

Ook in Nederland werd een daling geconstateerd. In het Rotterdamse Erasmusmc was sprake van een afname in het aantal vroeggeboortes, maar niet zo opvallend als in Denemarken en Canada.

Mogelijke verklaringen voor de afname zijn meer slaap en minder stress bij de moeders, minder luchtvervuiling en minder blootstelling aan andere virussen sinds de lockdown. Een internationaal team van onderzoekers gaat dit verder uitzoeken, aldus de New York Times.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.