Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder kinderen naar de opvang, maar hogere tarieven

In het derde kwartaal van 2020 maakten 814.000 kinderen gebruik van de kinderopvang. Uitgesplitst per opvangvorm gingen er 394.000 kinderen naar de buitenschoolse opvang, 339.000 kinderen naar de dagopvang en 100.000 kinderen naar de gastouderopvang. Het uurtarief steeg en het aantal locaties ook.
© Rawpixel.com / stock.adobe.com

Dit is een jaarlijks terugkerende ontwikkeling die samenhangt met de zomervakantie. De afname is in 2020 wel sterker dan in 2019. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er sprake van een afname van 2.000 kinderen. De daling wordt veroorzaakt door een afname van het gebruik van gastouderopvang.

Dit maakte het ministerie van SZW bekend.

Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal is afgenomen, terwijl het aantal mannen stijgt. Wat hier de reden van is, is niet duidelijk. Mogelijk verklaart het wel deels de lichte daling van het aantal kinderen in de opvang.

Hogere tarieven

De daling van de opvang wordt voor de kinderopvangorganisaties gecompenseerd door hogere tarieven. Net als voorgaande jaren zijn de prijzen in het derde kwartaal gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Bij de dagopvang ligt het gemiddelde tarief van € 8,29 nu 1,5% boven de maximum uurprijs. Bij de BSO bedraagt het gemiddelde tarief € 7,51 per uur.

In het derde kwartaal is het aanbod van dagopvang en BSO gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal, met respectievelijk 44 en 91 locaties. De dalende trend bij het aantal gastoudervoorzieningen zet onverminderd door. In het derde kwartaal is dit aantal locaties gedaald met 876.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.