Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder kinderen naar de kinderopvang

vraaguitval

Ondernemers en medewerkers in de kinderopvang zal het niks verbazen: het aantal kinderen waarvoor ouders kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd is in de eerste helft van 2012 gedaald met drie procent ten opzichte van 2011. Vooral aanvragen van ouders met een hoger inkomen liepen sterk terug. Dit meldt staatssecretaris Paul de Krom namens minister Henk Kamp.

Opvallend is dat bij lagere inkomens vaker te zien is dat ouders voor minder uren kinderopvangtoeslag aanvroegen in 2012 dan ze voor 2011 deden. De totale daling van het gebruik van kinderopvang is 8 procent vergeleken met 2011.

Optimisme Kamp voorbarig
Minister Kamp heeft altijd beweerd dat de vraaguitval in de kinderopvang ondanks de bezuinigingen wel mee zou vallen. Volgens veel betrokkenen trok Kamp die conclusie te snel omdat het verschil zich pas zou aftekenen in 2012 en straks in 2013. Deze critici lijken gelijk te krijgen. Wat wel conform de verwachting van Kamp is, is dat de arbeidsparticipatie van ouders in het eerste half jaar van 2012 niet of nauwelijks is gedaald. De arbeidsparticipatie van alleenstaande moeders daalde wel licht.

Lagere inkomens
De Krom schrijft in zijn brief waarmee hij de Tweede Kamer informeert over de ontwikkelingen in de kinderopvang, dat de daling van het aantal uren waarover ouders kinderopvangtoeslag aanvragen te verklaren valt. Sinds dit jaar ontvangen ouders namelijk geen kinderopvangtoeslag meer voor de uren waarin ze niet werken. Het lijkt erop dat vooral ouders met een laag inkomen de kinderopvangtoeslag hierop hebben moeten bijstellen.

Meevaller
Wel is er sprake van een budgettaire meevaller voor de regering. Het gebruik van kinderopvang valt lager uit dan was geraamd. Volgens De Krom zou het gaan om een meevaller van 140 miljoen euro. Het is niet zo dat deze meevaller meteen weer wordt geïnvesteerd in de kinderopvang. Vanwege de forse stijging van het gebruik in eerdere jaren en de onzekerheid over de oorzaken van het lagere gebruik in dit jaar is de budgettaire meevaller voorzichtig doorgetrokken naar 2013 (bijstelling van 95 miljoen euro) en 2014 (bijstelling van 40 miljoen euro).

Voorstel Brancheorganisatie
De Brancheorganisatie Kinderopvang herkent zich in de cijfers van het ministerie. Toch denkt Lex Staal, voorzitter van de Brancheorganisatie dat de bezuinigingen voor 2013 nog kunnen worden afgewend. ‘Wij hebben met veel rekenwerk een manier gevonden – binnen de begroting kinderopvang – om deze bezuiniging af te wenden. De komende dagen zullen we de financieel specialisten van de partijen onze doorrekening doen toekomen, we hopen van harte dat ze onze suggestie mee zullen nemen in de onderhandelingen.’

Download hier de brief van Paul de Krom >>

Bron: Rijksoverheid.nl
ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.