Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Middelgrote kinderopvangorganisatie Amarins failliet

De Friese kinderopvangorganisatie Amarins is failliet verklaard. De stichting heeft ongeveer tachtig medewerkers in dienst op achttien locaties. Daarnaast biedt de organisatie gastouderopvang. De komende weken blijven de kinderopvanglocaties en peuterspeelzalen open. Een curator zoekt naar overnamekandidaten.
Middelgrote kinderopvangorganisatie Amarins failliet
Foto: ANP Kippa

Stichting Amarins Kindercentra exploiteert kinderopvanglocaties, gastouderopvanglocaties en peuterspeelzalen in Achtkarspelen, Kollumerland en Dantumadeel. De meeste kinderen maken gebruik van het peuterspeelzaalwerk van Amarins (ongeveer 500). Nog eens 250 kinderen gaan naar kinderdagverblijven en bso’s en 170 kinderen gaan naar een gastouder van de Friese stichting.

Krimpregio

De middelgrote stichting opereert in een krimpregio. Dat is volgens Rick van der Spek, de curator, één van de oorzaken van het faillissement. De belangrijkste oorzaak is echter de grote vraaguitval van 2013. De stichting heeft daarop geprobeerd te bezuinigen op de kosten, maar kon niet voorkomen dat het geld opraakte.

Het einde van de economische crisis nadert, maar het herstelpunt van de kinderopvangsector is nog lang niet bereikt. Dit zegt Lex Staal, voorzitter van Brancheorganisatie Kinderopvang. Lees meer

Fuseren

De afgelopen maanden is geprobeerd om samenwerking te zoeken met een andere organisatie of te fuseren om zo tot een structurele oplossing te komen. Dat lukte niet op tijd. Volgens de curator zijn er wel contacten gelegd die nu alsnog tot oplossing kunnen leiden. Hij ziet in ieder geval voldoende aanknopingspunten om de gesprekken voort te zetten, maar onderzoekt ook alternatieven.

Salaris

De locaties van Amarins blijven de komende weken nog even draaien en medewerkers worden nog uitbetaald. Hoe hun toekomst er daarna uitziet, is nog onduidelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.