Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt kindermishandeling krijgt 60.000 telefoontjes

Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van Bureau Jeugdzorg verwerkte in 2009 59.439 telefoontjes van mensen, die in hun omgeving kindermishandeling vermoedden. Het aantal van deze zogenaamde ‘eerste contacten’ is in vier jaar tijd met 75% gestegen.

Stijgende lijn
Naast de toename van adviezen, is er ook sprake van 13% meer consulten en 3% meer meldingen in vergelijking met het voorgaande jaar. Al een aantal jaren is sprake van deze stijgende lijn. Zodra de AMK-medewerker in overleg met de beller besluit dat een onderzoek nodig lijkt, is er sprake van een melding van kindermishandeling. De meldingen komen zowel van personen uit de eigen omgeving van het kind, als beroepsmatige melders.

In een vroeg stadium
Er komen steeds meer meldingen van beroepskrachten. in 2006 kwam ongeveer tweederde van de meldingen uit de beroepsomgeving en in 2009 bijna driekwart. Veruit de meeste beroepsmatige meldingen kwamen van de politie, namelijk 27,5 procent. Dit aandeel is vrij stabiel gebleven sinds 2006. De meldingen van ziekenhuizen zijn sinds 2006 verdubbeld. Ook het percentage consulten verschuift langzaam van privé- naar beroepsomgeving.
In het overgrote deel van de gevallen waarin het AMK kindermishandeling heeft kunnen vaststellen, is vrijwillige hulp op gang gebracht of voortgezet tijdens het onderzoek door het AMK, of is de mishandeling beëindigd. Doordat gezinnen in een vroeg stadium accepteren dat een vrijwillig hulptraject wordt ingezet op initiatief van het AMK, is er sprake van een afname van 15% van het aantal verzoeken van het AMK aan de Raad voor de Kinderbescherming, voor bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling.

Lees hier meer over het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling >>

Bron MOgroep Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.