Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt FNV krijgt bijna 700 klachten over naleving BKR

Het FNV-meldpunt beroepskracht-kindratio (BKR) heeft de afgelopen weken een kleine 700 meldingen gekregen van kinderopvangmedewerkers en ouders. Volgens de klagers wordt de wettelijke grens van het minimaal aantal beroepskrachten dat op een groep mag staan, niet nageleefd.
werkdruk opvang
© lordn / stock.adobe.com

De FNV opende het meldpunt op 21 oktober. Sindsdien deden 649 medewerkers en 41 ouders melding van het niet naleven van de BKR. Het totale medewerkersbestand in de kinderopvang is ongeveer 110.000.

24 procent van de medewerkers die melding deden, gaf aan dat er bij ziekte van een collega geen invaller beschikbaar is. Ook gaf 13 procent aan dat zieke medewerkers vanwege de BKR onder druk worden gezet om toch te komen werken of niet naar huis mogen als ze tijdens het werk ziek zijn geworden.

Stagiairs

Uit de reacties die bij het meldpunt binnenkwamen, blijkt ook dat stagiairs of andere niet-gediplomeerde medewerkers op papier als pedagogisch medewerkers worden ingezet. Of dat leidinggevenden zichzelf inroosteren als beroepskracht om aan de ratio te voldoen, terwijl ze niet zelf op de werkvloer staan. Ook komt het voor dat kinderen van groep moeten wisselen, zonder dat ouders daar toestemming voor hebben gegeven. In totaal ontving de FNV hierover 8 klachten.

Volgens FNV-bestuurder Debbie van Leiden is dit alles een ‘ernstig signaal’ dat door werkgevers en overheid ‘zeer serieus’ moet worden genomen. ‘We weten dat de werkdruk voor kinderopvangmedewerkers al verschrikkelijk hoog is, juist daarom is het ook zo belangrijk dat we inzicht krijgen in de naleving van de BKR. Het wordt tijd dat werkgevers maatregelen nemen tegen de werkdruk en de onverantwoorde situaties voor medewerkers die dat met zich meebrengt. Ook in het belang van de kinderen en hun ouders.’

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.