Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Meldingen geweld en zeden niet bij VGOB-gastouders’

De 55 meldingen van strafbare feiten die gastouders betreffen, gaan niet over gastouders die aangesloten zijn bij de Vereniging GastOuderBranche (VGOB). Dat laat de vereniging weten in reactie op de eerste resultaten van de continue screening in de kinderopvang.
‘Meldingen geweld en zeden niet bij VGOB-gastouders’
Foto: ANP Photo

Sinds maart worden werknemers continu gecontroleerd en zijn er bij justitie 68 meldingen over 66 mensen binnengekomen. De meeste strafbare feiten uit die resultaten zijn gepleegd door huisgenoten van gastouders (50), er kwamen 5 meldingen binnen over gastouders zelf. De VGOB heeft bij haar leden geïnventariseerd of bij hen signalen van JustID gemeld zijn. Uit die inventarisatie blijkt het niet te gaan om VGOB-leden.

Lees hier meer over de meldingen van strafbare feiten in de kinderopvang >>

VOG

Iedereen in kinderopvang moet een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Is de bestaande VOG afgegeven voor 1 juli 2011, dan moet er voor 1 januari 2014 een nieuwe VOG worden aangevraagd. Is de bestaande VOG afgegeven in de periode tussen 1 juli 2011 en 28 februari 2013, dan moet er een nieuwe VOG worden aangevraagd uiterlijk binnen 2 jaar na afgifte van die VOG. De VGOB roept gastouders op dit zo spoedig mogelijk te doen, ook voor degenen die op dit moment nog niet, wettelijk gezien, een nieuwe hoeven aan te vragen.

Huisgenoten

Omdat de gastouderopvang in de eigen woning plaastvindt, zijn er vaak gezinsleden die niet betrokken zijn bij de kinderopvang, maar wel toegang hebben tot de opvanglocatie. Gastouderbureaus die lid zijn van de VGOB  hebben erop toegezien dat van huisgenoten, de partner en kinderen bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, een VOG werd aangevraagd. Bij huisbezoeken worden bovendien veranderingen in het gastgezin besproken, stelt de vereniging. Mocht een VOG van een huisgenoot niet afgegeven worden, dan zullen de bemiddelingsmedewerkers er alert op zijn dat deze huisgenoot ergens anders verblijft.

Dit artikel gaat niet over de personen op de foto, de afbeelding is ter illustratie.

2 REACTIES

  1. ‘Mocht een VOG van een huisgenoot niet afgegeven worden, dan zullen de bemiddelingsmedewerkers er alert op zijn dat deze huisgenoot ergens anders verblijft.’ en hoe dachten ze dit te gaan doen gaan ze er voor de deur liggen , worden er Camara,s geplaatst?. Sorry voor de goede gastouders maar hier zie je maar weer eens hoe kwetsbaar gastouderopvang is.

  2. Lees alle reacties
  3. Enne de aangesloten gastouderbureaus controleren zeker ook de papieren verhuizingen van deze huisgenoten?
    Veranderingen binnen een gezin bespreken is een privekwestie en geen zaak van het gastouderbureau. Deze kunnen slechts voorzichtig peilen en verder maar afwachten op de VOG en continue screening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.