Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meetinstrument biedt uitkomst bij gelijkstellingsverzoek

Beschikt een sollicitant voor de functie van pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster niet over de juiste papieren, dan is het mogelijk om een gelijkstellingsverzoek in te dienen. De gelijkstellingscommissie kan hierbij nu een nieuw ontwikkeld meetinstrument inzetten.
iStock

Het meetinstrument is ontwikkeld door psychologisch advies- en onderzoeksbureau NOA en biedt sollicitanten met relevante werkervaring nieuwe mogelijkheden tot kwalificatie. Susana Arthur van Kinderopvang Liefjes Tante Suus was de eerste werkgever bij wie het nieuwe meetinstrument werd ingezet bij een gelijkstellingsverzoek. Het instrument is inmiddels tien keer ingezet.

Relevante ervaring

Sinds 1 januari 2019 moeten alle kinderopvangorganisaties werken met een pedagogisch medewerker of peuterspeelzaalleidster. Nu is het voor sommige kinderopvangorganisaties puzzelen om het juiste personeel te vinden in de krappe arbeidsmarkt. Beschikt een kandidaat niet over de juiste diploma’s, dan is het in sommige gevallen mogelijk om te laten beoordelen of de werknemer toch voldoet aan de kwalificatie-eis, bijvoorbeeld op basis van relevante werkervaring.

Gelijkstellingsverzoek

Een dergelijk gelijkstellingsverzoek moet ingediend worden bij de gelijkstellingscommissie van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK). Deze kan daarbij gebruik maken van een meetinstrument, om de competenties uit relevante werkervaring te meten. Het meetinstrument of assessment bestaat uit een online test en twee praktijkopdrachten. De gelijkstellingscommissie heeft tot nu toe tienmaal besloten het meetinstrument te gebruiken. Wordt een gelijkstelling verleend, dan ontvangt de werkgever daarvan een schriftelijk bewijs en een afschrift daar van voor de (kandidaat)werknemer.

Uitzondering

Gelijkstellingsverzoeken zijn overigens wel als uitzondering bedoeld. Het is daarom raadzaam om als werkgever vooraf contact op te nemen met het secretariaat van de gelijkstellingscommissie van het OAK. FCB beantwoordt op haar website vragen over het gelijkstellingsverzoek.

Lees ook: De diplomalijst voor pedagogisch medewerkers. beleidsmedewerkers en coaches, gastouders in loondienst en de bemiddelingsmedewerker wordt uitgebreid met in totaal zes diploma’s. Dit is een van de drie maatregelen om kwalificatie-eisen voor kinderopvangprofessionals te verruimen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.