Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer zij-instromers in kinderopvang en lichte daling personeelstekort

Niet alleen stijgt het aantal zij-instromers in de kinderopvang (42 procent), maar opvallend genoeg komt 21 procent van hen uit de detailhandel. Ook stijgt het aantal pedagogisch professionals in opleiding en is er een lichte daling te zien in het personeelstekort. Dat blijkt uit onderzoek door Kinderopvang werkt!
meer-zij-instromers-in-kinderopvang-en-lichte-daling-personeelstekort
Carlos David / stock.adobe.com

Meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties geeft aan medewerkers in opleiding in dienst te hebben en nog eens 21 procent gaat dit in de nabije toekomst doen, meldt Kinderopvang werkt!

Versoepeling maatregelen

Deze cijfers zijn het gevolg van de tijdelijke verruiming van de Regeling Wet kinderopvang, waardoor het sinds 1 januari 2022 mogelijk is dat maximaal de helft van het aantal beroepskrachten op een locatie bestaat uit pedagogisch medewerkers in ontwikkeling, student-medewerkers en stagiairs. Voorheen mocht dat maximaal een derde van het aantal beroepskrachten zijn.

Zij-instromers

Van de nieuwe medewerkers in de kinderopvang zijn 42 procent zij-instromers. Bij grote organisaties zijn dat gemiddeld 35 procent van de nieuwe medewerkers en bij kleine organisaties 88 procent. Het grootste deel van deze zij-instromers komt uit de zorg, waaronder gehandicaptenzorg (34 procent), verpleging en verzorging (28 procent) en 21 procent komt uit de detailhandel.

Meer uren werken

Ook zijn steeds meer medewerkers bereid meer uren te gaan werken. 61 procent van de kinderopvangondernemers (tegen 56 procent afgelopen juni) zegt dat de gemiddelde contractomvang daardoor toenam. Sommige organisaties zien door bovengenoemde maatregelen het personeelstekort (licht) dalen.

Lichte daling personeelstekort

Het aantal organisaties dat kampt met personeelstekort zag het personeelstekort in de dagopvang dalen naar 64 procent (in juni was dit 72 procent). Het tekort bij organisaties met buitenschoolse opvang bleef met 74 procent ongeveer gelijk aan de meting van juni. In de uitstroom van medewerkers is een lichte daling te zien van 52 procent naar 48 procent.

61 procent van de organisaties investeert in het behoud van medewerkers. Aandacht geven en een prettige werksfeer creëren worden daarbij het meest genoemd.

Als het aan minister Karien van Gennip ligt, treden de versoepelde drie-uursregeling en de mogelijkheid om af te wijken van het vaste gezichtencriterium al in werking per 1 juli 2023. Of andere versoepelingen ook ingaan vóór 1 januari 2024 kan zij nog niet zeggen. Een coulanceregeling tot die tijd is op grond van de huidige Wet kinderopvang niet mogelijk, stelt Van Gennip. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.