Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer kinderen nodig voor gezonde economie

Nederland vergrijst en ontgroent. Vrouwen krijgen niet alleen later kinderen, maar gemiddeld ook minder dan de noodzakelijke 2,1 kind per vrouw. 'Dat kan rampzalig uitpakken voor de economische ontwikkeling', betoogt econoom Coen Teulings. Emeritus hoogleraar Bernard van Praag is het met Teulings eens en vindt dat het tijd is voor een debat over een 'pro-natalistische politiek'. Maar daarvoor moeten voorwaarden zoals goedkope kinderopvang wel in orde zijn.
Meer kinderen nodig voor gezonde economie

In Nederland krijgen vrouwen relatief laat kinderen. In 2004 lag de gemiddelde leeftijd op 29,4 jaar en in 2008 was het gemiddeld aantal kinderen per vrouw 1,76. Daarmee scoort Nederland laag als je het vergelijkt met de rest van de wereld, maar in Europa is ons land geen uitzondering. Het EU-gemiddelde is 1,57. Er wordt altijd gezegd dat er 2,1 kinderen per vrouw nodig zijn om de huidige generatie mannen en vrouwen volledig te vervangen.

Japan en Afrika

Coen Teulings, econoom, vergeleek in het tv-programma Buitenhof de Nederlandse situatie met die van Japan. Daar is de groei omgezet in krimp en is de economie niet vooruit te branden. Het aantal 65-plussers is er in de laatste twintig jaar verdubbeld. Er zijn dus minder mensen om het nationaal product te maken. Maar dat betekent niet dat meer kinderen per vrouw de oplossing is, schrijft hoogleraar Van Praag in een opiniestuk in de Volkskrant. Hij noemt landen in Afrika als voorbeeld, waar zoveel jonge monden te voeden zijn en zoveel kinderen onderwijs vragen, dat er ook geen sprake is van een goede leefkwaliteit.

Volgende generaties

Van Praag: ‘Het verband tussen demografie en economische ontwikkeling is tot nu toe door velen ontkend. Wanneer je erover begint, volgt er in veel kringen een besmuikt glimlachend zwijgen.’ Hij stelt dat het niet krijgen van kinderen rampzalig kan zijn voor de macro-economische ontwikkelingen op langere termijn. Geen of weinig kinderen krijgen lijkt een puur individuele afweging, maar is voor de volgende generaties van belang.

Goedkope kinderopvang

Van Praag vindt dat er een debat moet komen in Nederland en in heel Europa om te kijken hoe de politiek het voor vrouwen makkelijker kan maken om kinderen te krijgen. Daarvoor zijn zaken als goedkope kinderopvang, goedkoop onderwijs, het faciliteren van de arbeid voor vrouwen en het propageren van een meer kindvriendelijke cultuur noodzakelijk, aldus de hoogleraar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.