Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer kinderen groeien op in bijstandsgezin

Marianne Velsink
Steeds meer kinderen in Nederland groeien op in een bijstandsgezin. Er moet daarbij wel gezegd worden dat dit voor een groot gedeelte toe te schrijven is aan de toename van het aantal Syrische kinderen.
Bijstandsgezinnen.jpg
Foto: Fotolia

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 woonden er 226 duizend kinderen in een bijstandsgezin. Een jaar eerder waren dit er nog 223 duizend kinderen. De stijging wordt niet bepaald door het aantal bijstandsgezinnen, maar door het aantal kinderen in die gezinnen.

Syrische gezinnen

De stijging is alleen te zien in de groep ‘overige niet westerse landen’. Daar nam het aantal kinderen in bijstandsgezinnen toe met ruim 8300 kinderen. Bijna 7000 kinderen daarvan komen uit Syrië. Asielzoekers kunnen een beroep doen op de bijstand vanaf het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen.

Rotterdam

De meeste bijstandsgezinnen zijn te vinden in Rotterdam, Heerlen, Amsterdam, Groningen en Den Haag. In Rotterdam is het aandeel kinderen in bijstandsgezinnen het hoogst: 18 procent.

Waarom maken ouders met een lager inkomen minder gebruik van kinderopvang? Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) ontdekt dat dat niet alleen een geldkwestie is. ‘Er is meer nodig dan alleen het aanpakken van financiële barrières om kinderopvang voor iedereen even aantrekkelijk te maken.’ Lees meer

Bekijk cijfers en statistieken op cbs.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.